Hlavní obsah

Stolní tenistky zahájily ME historickou výhrou nad Ruskem

České stolní tenistky úspěšně vstoupily do mistrovství Evropy v Petrohradu, když porazily domácí Rusko nečekaně hladce 3:0. Svěřenkyně trenéra Miroslavy Cecavy si tím otevřely cestu do čtvrtfinále. Také čeští hráči v prvním utkání uspěli a Lotyšsko zdolali rovněž 3:0. Večer se muži, kteří na rozdíl od stolních tenistek hrají ve druhé výkonnostní kategorii, utkají s Anglií.

Článek

V sobotu v podvečer hrají ženy s Bulharskem a pokud zvítězí, postoupí bez ohledu na výsledek posledního utkání ve skupině B s favorizovaným Nizozemskem do čtvrtfinále. To by byl největší úspěch ženského stolního tenisu v historii samostatné České republiky. Trojlístek Iveta Vacenovská, Renata Štrbíková a Dana Hadačová se postaral o vůbec první vítězství nad Ruskem od rozdělení Československa.

"Je to super start. Co k tomu více říci? Musím děvčata pochválit za soustředěný výkon. Vyplatilo se nám, že jsme se před šampionátem hodně zaměřili na hru do obrany. Počítali jsme s tím, že za Rusky nastoupí dvě obranářky. To se také stalo, ale byli jsme na to připravení. Soupeřky to možná zaskočilo," řekl Cecava spolupracovníkovi ČTK.

"Teď máme krůček k druhému místu ve skupině, což by znamenalo čtvrtfinále a možnost hrát play off o medaile," radoval nový kouč českých žen. České reprezentantky využily i absence nejlepší ruské hráčky Světlany Ganinové, která je na mateřské dovolené.

"Věděly jsme, že na ně herně máme a podařilo se nám odehrát zápas v ohromné pohodě. Přálo nám i potřebné štěstí v koncovkách, takže se zrodilo senzační vítězství," uvedla česká jednička Renata Štrbíková, která je v 29 letech v týmu nejzkušenější.

Muži:
Skupina E:
Lotyšsko - Česká republika 0:3
Burgis - Šimončík 0:3 (-2, -6, -15), Burgis - Jančařík 1:3 (-4, 9, -3, -6), Kartuzovs - Pavelka 0:3 (-3, -4, 4).
Ženy:
Skupina B:
Rusko - Česká republika 0:3
Kotichinová - Vacenovská 2:3 (-6, 6, 8, -5, -2), Fadějevová - Štrbíková 0:3 (-9, -11, -5), Zelenovová - Hadačová 0:3 (-6, -10, -9).

Reklama