Hlavní obsah

Basketbalistky čekají na ME Španělky a Slovenky

RIGA

České basketbalistky se na mistrovství Evropy v příštím roce v Lotyšsku utkají v základní skupině s obhájkyněmi stříbrných medailí ze Španělska, bývalým federálním partnerem Slovenskem a zatím neznámým soupeřem z dodatečného kvalifikačního turnaje. Rozhodl o tom středeční los v Rize.

Článek

Český tým na ME postoupil přímo jako pátý celek z loňského šampionátu v Itálii a před losováním byl nasazen v druhém výkonnostním koši. Jméno posledního soupeře se tým Jana Bobrovského dozví až v lednu, kdy se v kvalifikační skupině A utkají systémem každý s každým doma a venku Bulharsko, Ukrajina a Německo.

Španělsko je podle manažera české reprezentace Jiřího Hamzy jedním ze spolufavoritů mistrovství Evropy. "Hrálo finále a na posledních třech šampionátech získalo vždy medaili. Určitě jsme s nimi schopni hrát vyrovnané utkání," zhodnotil Hamza v rozhovoru pro ČTK největšího favorita skupiny.

Slovenky se na evropský šampionát vracejí po dvou absencích. "Mají mladý a velmi ambiciózní tým. Určitě nebudou příjemnými soupeřkami. Postupující z kvalifikace bude rozehraný. Pokud máme nějaké ambice, a ty vzhledem k pořádání mistrovství světa 2010 mít musíme, tak bychom měli postoupit do čtvrtfinále. A tam se už bude hrát vabank," dodal Hamza.

Evropské šampionky z roku 1993 a úřadující vicemistryně kontinentu Španělky jsou v poslední době tradičními soupeřkami českých basketbalistek. Naposledy se oba týmy střetly na letošním olympijském turnaji v Pekingu, kde Španělsko zvítězilo 74:55 a i díky tomu nakonec obsadilo páté místo, o dvě příčky před Češkami. Ze dvou vzájemných zápasů na ME mají oba celky po jedné výhře.

Největším úspěchem Slovenska, jež v ženském basketbalu získalo nástupnická práva po Československu, jsou evropské stříbro (1997) a bronz (1993). Obě vzájemná utkání s českými basketbalistkami na ME skončila v letech 1995 a 2001 slovenským vítězstvím, naopak poslední měření sil se před čtyřmi lety v přípravě změnilo v exhibici českého týmu (89:38).

Finálový turnaj se uskuteční od 7. do 26. června 2009, základní skupiny se odehrají ve městech Liepaja a Valmeira, zbývající boje v lotyšské metropoli Rize. Titul budou obhajovat ruské basketbalistky.

Složení skupin ME:
A: Španělsko, Česká republika, Slovensko, vítěz kvalifikační skupiny A.
B: Lotyšsko, Polsko, Řecko, Maďarsko.
C: Rusko, Turecko, Litva, Srbsko.
D: Bělorusko, Francie, Izrael, vítěz kvalifikační skupiny B.

Reklama