Hlavní obsah

Čeští házenkáři na úvod kvalifikace porazili Lotyšsko

RIGA

Čeští házenkáři vstoupili vítězně do kvalifikace o postup na mistrovství Evropy v roce 2010. V úvodním zápase ve středu vyhráli na palubovce Lotyšska 34:31.

Článek

Lotyšsko, které postrádalo opory z německé bundesligy Klešnikse a Libergse, se zkušenějšího soupeře vůbec nezaleklo. V prvním poločase se potvrdila slova českého trenéra Martina Liptáka, který před pobaltským týmem v jeho domácím prostředí rázně varoval, do šaten se týmy odebraly za nerozhodného stavu.

Domácí v před přestávkou dokonce po většinu času vedli jednobrankovým rozdílem, Češi jen dotahovali. Ve 28. minutě se dostali domácí do vedení 18:15, ale čeští hráči dokázali vyrovnat. Největší zásluhu na tom měl Jícha, který za třicet minut vstřelil sedm branek.

I začátek druhého poločasu byl vyrovnaný, ve 39. minutě se českému týmu podařilo stav utkání otočit na 22:21 a poté rychle získal tříbrankový náskok. Ten udrželi až do samého konce také díky tomu, že se do listiny střelců zapsal dokonce i brankář Galia.

Podle trenéra Martina Liptáka se českým hráčům utkání příliš nevydařilo. "Jsem zklamaný především z prvního poločasu, kdy jsme špatně bránili. Zde se možná projevilo i málo času, který jsme měli na společnou přípravu," řekl trenér. Ve druhém poločase prý jeho svěřenci zabojovali. "A přestože se nám herně příliš nedařilo, kolektivním výkonem jsme utkání dovedli do vítězného konce. Jeli jsme do Lotyšska pro dva body a to se nám také podařilo, když jsme zkušeností zvládli závěr utkání," dodal kouč.

V dalším kvalifikačním zápase přivítají Češi v neděli Francii.

Kvalifikace o ME:
Lotyšsko - Česká republika 31:34 (18:18)
Sestava a branky ČR: Galia, P.Štochl - Jícha 13, Nocar 5, Horák 4, Mráz 2, Zdráhala 3, Filip 3, Číp 2, Hynek 1, Říha 1, Mráz 2, Kubeš, Lehocký, Řezníček
Nejvíce branek Lotyšska: A. Uščins 8, Gutmanis 4, Valkovskis 4, Jurdžs 4. Rozhodčí: Reisinger, Käschitz (oba Rak.). Sedmimetrové hody: 4/3:4/3. Vyloučení: 5:4.

Reklama

Související témata: