Hlavní obsah

OBRAZEM: Philadelphia po 28 letech triumfovala v baseballové Světové sérii

PHILADELPHIA/PRAHA

Baseballisté Philadelphie se poprvé od roku 1980 dočkali triumfu ve Světové sérii, kterou vrcholí profesionální zámořská soutěž MLB. Ve středeční dohrávce dotáhli páté utkání s Tampou Bay k výhře 4:3 a sérii vyhráli 4:1 na zápasy.

Článek

Páté utkání se kvůli dešti natáhlo na více než dva dny. Začalo v pondělí, ale v polovině šesté směny muselo být kvůli nepřízni počasí předčasně ukončeno. Bouřka nad Filadelfií pokračovala i v úterý, takže se pokračovalo až ve středu. Ve více než stoleté historii Světové série se přitom vůbec poprvé stalo, že by se některý ze zápasů kvůli dešti nedohrál v plánovaném termínu.

Ve zbytku šesté směny se domácí dostali do vedení, v sedmé však hostující Rocco Baldelli homerunem srovnal krok. O výsledku v téže části hry rozhodl úspěšný odpal Pedra Felize, v dalším průběhu zápasu už žádný z týmů nebodoval. "Vždycky jsem si myslel, že můžeme vyhrát Světovou sérii. Věděl jsem, že jsme schopni porazit kohokoliv v soutěži," řekl po triumfu trenér Phillies Charlie Manuel.

Poražená Tampa Bay tak nedotáhla do konce svůj pohádkový příběh, ale pro tým, který byl loni nejhorším celkem celé MLB, je samotná účast ve Světové sérii obrovským úspěchem. V jedenáctileté historii se floridský celek vůbec poprvé propracoval do vyřazovacích bojů. "Jen málo lidí v baseballovém světě si myslelo, že bychom se mohli dostat až sem. Teď už celá země ví, kdo jsme, stejně jako celý svět," řekl trenér poražených Joe Maddon.

Nejužitečnějším hráčem finále byl vyhlášen nadhazovač Philadelphie Cole Hamels. Zvláštní náboj měla výhra pro jeho spoluhráče Jamieho Moyera, který poslední titul Phillies oslavoval v ulicích jako fanoušek. "Je to splněný sen. Být na oslavách v roce 1980 a teď se připravovat na další vítěznou přehlídku, kvůli tomu to všechno stálo za to," radoval se pětačtyřicetiletý baseballista.

Finále, 5. zápas:
Philadelphia - Tampa Bay 4:3 (konečný stav série 4:1).

Reklama