Hlavní obsah

Házenkáři senzačně získali skalp olympijských vítězů Francouzů

BRNO

Parádní úspěch se povedl českým házenkářům, kteří vybičováni fantastickým publikem v neděli v Brně zdolali o tři branky olympijské vítěze z Pekingu Francouze. Národní tým tak po výhře v Lotyšsku uspěl také ve druhém utkání kvalifikační skupiny o postup na mistrovství Evropy 2010.

Článek

„Zejména v obraně jsme předvedli nadšený, disciplinovaný výkon. Na hřišti fungovalo vše, co jsme si řekli, z toho týmového projevu jsem nadšen. Hodně nám pomohli i skvělí diváci,“ tvrdil spokojený trenér české reprezentace Martin Lipták. „České mužstvo ukázalo velmi silné herní stránky a bylo prostě lepší,“ přiznal zaskočený kouč Francie Claude Onesta.

Pouze v úvodu národní tým nedokázal zastavil rychlý protiútok soupeře, takže v 6. minutě prohrával 1:4. Naštěstí se v brance rozchytal k parádnímu výkonu Štochl a začala se dařit i hra spojek, takže po čtvrthodině bylo srovnáno (6:6) a české mužstvo pak celý zápas držela skvělá hra v obraně, za níž čaroval brankář. „Věděli jsme, že je v Brně vynikající publikum. Prokázalo to už v minulých kvalifikačních v zápasech se Srbskem a Portugalskem, a teď jsme tu s jeho pomocí získali další senzační skalp,“ vysekl poklonu divákům Petr Štochl.

Dva povedené brejky v poslední minutě zajistily domácím poločasové vedení rozdílem dvou gólů. V obraně i po změně stran odváděli úžasnou práci Kubeš s Hynkem a naprosto vymazali největší hvězdu soupeře Karabatice, který se trefil jen jednou. Národní tým mocně povzbuzovaný bouřícím hledištěm si udržoval těsný náskok (27:25 pět minut před koncem), proměňoval šance a důležitým momentem koncovky byla i neproměněná sedmičku Guigoua.

„Francouzi zkusili v závěru osobku na střelce Jíchu a Horáka, čímž se ale otevřel prostor z křídla Filipovi. A poslední tři naše góly dal ze střední spojky Zdráhala, který to vzal na sebe přesně ve chvíli, kdy to mužstvo potřebovalo,“ těšilo Liptáka. V dalším utkání se čeští házenkáři představí 27. listopadu v Lucembursku.

Kvalifikace mistrovství Evropy 2010
Česká republika - Francie 32:29 (13:11)
Nejvíce branek: Jícha 9, Filip a Zdráhala po 7, Horák 5 - Sorhaindo 6, Ostertag 5, Abalo 4. Rozhodčí: Visekruna, Stanojevič (oba Srb.). Vyloučení: 2:2. Sedmimetrové hody: 0 - 3/1. Diváci: 2200.

Reklama

Související témata: