Hlavní obsah

Trumfy českých házenkářů: agresivní obrana a skvělí diváci

Martin KézrPrávo

Šokovaní Francouzi v neděli opouštěli brněnskou palubovku se svěšenými hlavami, zatímco čeští házenkáři se nadšeně objímali, poskakovali jako malí kluci a dokonce se pustili do vítězného tance. Více než dvě tisícovky diváků v hale jim dopřály ovace vstoje.

Článek

Nečekaný kvalifikační triumf si národní tým užíval. „Francie si přijela do Brna pro vítězství, jenže my ji ho nechtěli dát a zahráli jsme lépe jako tým. Nestálo to na jednotlivcích, dokázali jsme být důslední v obraně i patřičně nápadití v útoku. Dík patří i divákům, pomohli nám to vyhrát, i když ke konci jsme už všichni šli na krev,“ tvrdil nejzkušenější z reprezentantů, pětatřicetiletý Jan Filip.

„Zápas se pro nás vyvíjel dobře a šanci na cennou výhru jsme nechtěli pustit. Byla to fakt hodně velká dřina, ale neúnavně fandící publikum nám nalévalo síly. Pro mě osobně to byl nejpovedenější zápas za reprezentaci,“ říkal Ondřej Zdráhala, jehož góly ve finiši vedly mužstvo za ziskem dvou bodů. „Jsem rád, když na mě leží tíha organizace hry a důvěru trenéra Liptáka jsem si užíval,“ tvrdil hráč německého Grosswallstadtu.

Ve skvělé atmosféře se hrála špičková házená a čeští reprezentanti předčili olympijské vítěze. „Největší hvězdy Francouzů jsme nenechali rozehrát. Všichni jsme si hrábli na dno, základ úspěchu vidím ve výborné obraně a podstatné bylo, že nám neutekli ve skóre. Když se to začalo tahat, my jsme si stále víc věřili a na ně sedala nervozita,“ líčil gólman Petr Štochl.

„Nechali jsme na hřišti úplně všechny síly, ale agresivní obrana dostala Francouze pod tlak a přálo nám i štěstí, když se podařilo proměnit spoustu akcí z postupného útoku. Na každém v týmu bylo vidět obrovské nasazení i chuť po úspěchu, soupeř prostě nebyl lepší,“ těšilo nejlepšího střelce zápasu Filipa Jíchu. Další pokračování kvalifikace čeká národní mužstvo už koncem listopadu, kdy sehraje zápasy s Lucemburskem. „Rozehráno to máme skvěle, musíme přidat další dvě vítězství,“ měl jasno kapitán Karel Nocar.

Reklama