Hlavní obsah

Vítězství Obamy prý může pomoci vrátit baseball na olympiádu

NEW YORK

Vítězstvím Baracka Obamy v amerických prezidentských volbách se zvýšila šance baseballu, že se vrátí do programu olympijských her. Myslí si to alespoň zástupci jednoho z nejpopulárnějších sportů v Severní Americe.

Článek

Baseball pro muže i softbal pro ženy měl svou derniéru na nedávné olympiádě v Pekingu, o jejich znovuzařazení se neúspěšně hlasovalo v únoru. O návrat budou oba sporty znovu usilovat příští rok na kongresu MOV v Kodani. Podle některých zástupců těchto odvětví byl poslední výsledek hlasování ovlivněn celkovým antiamerickým světovým míněním.

"Myslím si prostě, že se pohled ostatních zemí na Ameriku s příchodem Obamy do Bílého domu změní. Styl jeho vlády může předurčit to, jak se na nás bude dívat svět po delší období," uvažoval generální manažer baseballistů Cleveland Indians Mark Shapiro. "Nevím, jestli volby (prezidenta USA) samy situaci změní, pořád máme velké problémy. Ale myslím, že je to skvělá příležitost dostat se zpátky do hry," dodal přední představitel zámořské ligy Lee Solomon.

MOV: v době OH je rozehraná MLB

"Zájem Obamy o sport a baseball zvláště je věc, kterou potřebujeme k návratu na OH. Je důležité mít jeho podporu, ale rovněž za námi musí stát i ostatní země. Je zřejmé, že se musíme identifikovat jako celosvětový sport a ne pouze sport populární v USA," upozornil šéf Mezinárodní baseballové federace Harvey Schiller.

Podle MOV je hlavním důvodem toho, že nebude baseball v programu londýnské olympiády za čtyři roky, skutečnost, že se turnaje nemohou zúčastnit nejlepší světoví hráči. Ti totiž mají v té době rozehranou zámořskou profesionální MLB.

Od vítězství Obamy si slibují také větší šance pro zvolení zástupci kandidátského města pro hry v roce 2016 Chicaga. V tomto městě totiž budoucí prezident dlouhá léta žije.

Reklama

Související témata: