Hlavní obsah

Basketbalisté zahájí baráž o divizi A v Estonsku

VARŠAVA

Čeští basketbalisté zahájí boj o udržení v elitní divizi A mistrovství Evropy 5. srpna v Estonsku. Ve třídenních intervalech pak tým Michala Ježdíka narazí na domácí palubovce postupně na Maďarsko, Ukrajinu a Estonsko. Baráž o dvě místa znamenající účast mezi elitou i v příštím kvalifikačním cyklu zakončí reprezentace zápasy v Maďarsku a 20. srpna na Ukrajině. O programu ve skupině rozhodl los ve Varšavě.

Článek

Český tým se v zářijové kvalifikaci neprobojoval do finálového turnaje. Po závěrečném debaklu o 37 bodů v Izraeli se dokonce nevešel ani mezi šestici týmů, které se o zbývající volné místo na ME v Polsku utkají rovněž v srpnu v dodatečném turnaji.

Varšavský los rozhodl o tom, že vítěz této dodatkové kvalifikace bude zařazen do základní skupiny B k ruským obhájcům titulu, Německu a Lotyšsku. Překvapiví vítězové "české" kvalifikační skupiny Britové si zahrají v céčku s vicemistry Evropy ze Španělska, Slovinskem a Srbskem, další přemožitel Ježdíkova celku Izrael narazí v áčku na Řecko, Chorvatsko a Makedonii. Skupinu D tvoří obhájci bronzu Litevci, Turci, Poláci a Bulhaři.

Tři týmy ze čtyřčlenných skupin vytvoří dvě osmifinálové po šesti týmech a z nich vždy čtveřice postoupí do čtvrtfinále.

V dodatečné kvalifikaci tvoří skupinu A Portugalsko, zbývající přemožitelé Čechů Bosňané a Belgie, do béčka byly nalosovány Francie, Itálie a Finsko. Po zápasech každý s každým se vítězové skupin utkají ve vzájemném dvojutkání o postup na ME.

Mistrovství Evropy se uskuteční od 7. do 20. září. Zápasy v základních skupinách se odehrají ve městech Gdaňsk, Poznaň, Vratislav a Varšava, osmifinálové skupiny budou hostit Lodž a Bydhošť. Dějištěm play off budou Katovice.

Složení základních skupin:
A (Poznaň):
Řecko, Chorvatsko, Makedonie, Izrael.
B (Gdaňsk):
Rusko, Německo, Lotyšsko, vítěz dodatečné kvalifikace.
C (Varšava):
Španělsko, Slovinsko, Srbsko, Británie.
D (Vratislav):
Litva, Turecko, Polsko, Bulharsko.
Dodatečná kvalifikace:
A: Portugalsko, Bosna, Belgie.
B: Itálie, Francie, Finsko.
Program skupiny o udržení:
5. srpna:
Estonsko - Česká republika, Maďarsko - Ukrajina,
8. srpna:
Česká republika - Maďarsko, Ukrajina - Estonsko,
11. srpna:
Česká republika - Ukrajina, Maďarsko - Estonsko,
14. srpna:
Česká republika - Estonsko, Ukrajina - Maďarsko,
17. srpna:
Maďarsko - Česká republika, Estonsko - Ukrajina,
20. srpna:
Ukrajina - Česká republika, Estonsko - Maďarsko.

Reklama