Hlavní obsah

Házenkář Dukly Brabec nesmí sedm měsíců hrát

PRAHA

Házenkář Dukly Praha Petr Brabec má na sedm měsíců zastavenou činnost za úder do obličeje rozehrávače Prešova Petera Tumidalského, který skončil zlomenou lícní kostí slovenského hráče. Trest, podle kterého už by si do konce sezony neměl zahrát, mu udělila disciplinární komise Českého svazu házené (ČSH).

Článek

Svaz dostal podnět od delegáta zápasu, který poukázal na nepotrestání některých hrubých zákroků. "Na základě videa jsme věc předali disciplinární komisi a ta rozhodla, jak rozhodla. Navíc Prešov podal na Brabce trestní oznámení," řekl ČTK generální sekretář ČSH Stanislav Svoboda.

Tumidalský si na klubovém webu stěžuje, že při přechodu do protiútoku dostal úder pěstí přímo do tváře. Brabec se však brání a jeho slova popírá. "Narazil do mě hlavou, ani jsem nedostal žlutou kartu," oponuje.

S výší trestu nesouhlasí ani trenér Dukly Pavel Pauza. "I já jsem to viděl až na videu. Zápas byl hodně vypjatý a trest za něj přijít měl, ale sedm měsíců je, myslím, přehnaných. Pro dvaatřicetiletého hráče je trest hodně nepříjemný a dokonce zvažuje ukončení své kariéry. Přitom k házené se vrátil po roční přestávce," komentoval verdikt Pauza.

Pauza doufá v návrat Brabce do play-off

Hráč takových kvalit mu prý bude hodně chybět, takže plánuje doplnění týmu. Nevzdává se ani naděje, že Brabec ještě do aktuálního ročníku nejvyšší soutěže zasáhne. "Je možné, že Brabec závěr sezóny, tedy především zápasy play-off, stihne. Po odpykání poloviny trestu může požádat o prominutí jeho zbytku," poznamenal.

Pro Duklu je to v této sezóně již druhý velký trest. Nedávno byl klub potrestán odečtením dvou bodů po skončení základní části za to, že Daniel Rangl ve dvou zápasech nastoupil s propadlou registrací. Proti tomuto verdiktu se Dukla odvolala.

"Prostě jsme si toho nevšimli, stejně jako delegáti zápasu, kteří registrační průkazy kontrolují. Ani Karviná, ani Jičín protest nepodaly, upozornili jsme na to sami. Trest dostal funkcionáři celku a klub pokutu, což považuji za adekvátní, ale odečet bodů by znehodnotil celou soutěž," řekl k tomuto případu Pauza.

V této souvislosti poukázal na situaci při letošním evropském šampionátu v Norsku, kdy se svaz provinil obdobným způsobem. Tehdy v českém dresu nastoupil neoprávněně proti Slovinsku Martin Prachař, který nebyl uveden na širší soupisce týmu. Výsledek zápasu se neměnil, jen hráč nemohl dále na ME hrát.

Reklama