Hlavní obsah

Basketbalistky USK porazily Šibenik a zvýšily postupové naděje

PRAHA

Basketbalistky ZVVZ USK Praha v Evropské lize díky středeční výhře nad Šibenikem 102:78 výrazně zvýšily svoje naděje na postup ze základní skupiny. Vysokoškolačky mají jistotu, že nyní udrží svoje místo v elitní čtyřce a příští středu se v předposledním utkání skupiny představí na palubovce zatím suverénního Jekatěrinburgu.

Článek

České vicemistryně mají po středě na svém kontě tři výhry a pět proher, ale hlavně mohou mít radost, že úspěšně zvládly možná klíčový zápas. Se Šibenikem totiž od začátku bojují o postup a dnes soupeři vrátili porážku z Chorvatska. Navíc zvítězily větším rozdílem než Šibenik v prvním vzájemném utkání a v případě bodové rovnosti jim bude nahrávat lepší skóre. V Šibeniku USK prohrál o šest bodů.

Pražankám však více než polovinu zápasu trvalo, než získaly režii plně do své moci. Bez zraněné opory LeDréanové a pivotky Kiretaové, která po zranění kolena odehrála dnes jen malou část zápasu, se nemohly opřít o výškovou převahu. A také v obraně jejich hra skřípala, Chorvatky využívaly mezer v zónové obraně a lehkými střelami z dálky nebo ve spolupráci s vysokou pivotkou Ivankovičovou se dostávaly ke snadným košům.

Domácím se však dařilo v útoku, takže byly stále o krok před svým soupeřem, který v obraně také často chyboval. USK střelecky držely Cashová a hlavně kanonýrka Maltsiová. Ta po minulých nevýrazných výkonech zabrala a už po čtvrthodině se na jejím kontě skvělo patnáct bodů. Po dvou rychlých kontrech Bednářové už vysokoškolačky vedly 44:33, ale závěrečných pět minut první půle jim nevyšlo a Chorvatky s klaksonem trojkou se přiblížily na dohled šesti bodů.

Matičová čistila prostor

Nástup do třetí čtvrtiny ale byl jednoznačnou záležitostí USK. Domácím trenérům dokonale vyšlo nasazení pivotky Matičové, která konečně dokázala "vyčistit" prostor pod vlastním košem, ale hlavně zazářila v útoku. V rychlém sledu nasázela deset bodů, přidala důležité doskoky v soupeřově vymezeném území a výrazně pomohla k rozhodujícímu trháku.

Ten podpořily i kapitánka Pavlíčková s hvězdou utkání Maltsiovou a před poslední částí domácí hřálo už šestnáctibodové vedení 77:61. Pod dojmem vysokého náskoku však Pražanky v závěru polevily hlavně v obraně a přestože po několika lehkých koších jejich výhra nebyla v bezprostředním ohrožení, začaly se strachovat o to, aby zvítězily o potřebných sedm bodů a udržely si lepší vzájemnou bilanci. Šibenik manko stáhl až na devět bodů, ale místo obav přišlo znovu vzkříšení a závěrečná exhibice USK.

Té velela jako správná kapitána Pavlíčková, v závěrečné tříminutovce nasázela tři trojky a zlomila odpor soupeře, který tak rychle přišel o naději na slušný výsledek a nakonec opustil Folimanku s debaklem a potupnou "stovkou".

ZVVZ USK Praha - Jolly Šibenik 102:78 (28:25, 50:44, 77:61).
Nejvíce bodů: Maltsiová 29, Ferančíková 24, Matičová 12, Bednářová a Whalenová po 11, Cashová 10 - Ivankovičová 18, Jurčevičová a Jinksová po 14. Rozhodčí: Schinas (Řec.), Cardusová (Šp.), Aunkrogers (Lot.). Fauly: 21:23. 5 chyb: Bednářová (USK). Doskoky: 49:31. Trojky: 8:10. Diváci: 400.
Valencie - Jekatěrinburg 71:63.
Skupina C:
1.Jekatěrinburg871674:53515
2.Valencie862672:54114
3.USK Praha835594:61511
4.Hainaut734487:55910
5.Šibenik826582:67610
6.Gdyně725464:5479

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články