Hlavní obsah

Basketbalistky Brna podlehly Šoproni a v play-off je čeká Bourges

BRNO

Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno prohrály v utkání závěrečného 10. kola Evropské ligy v domácí hale Rosnička s maďarskou Šoproní 73:76. O výsledku vyrovnaného zápasu rozhodl tříbodový koš Milovanovičové 28 sekund před koncem. Brňanky tak postoupily do play off ze čtvrtého místa ve skupině B a v lednovém osmifinále narazí na francouzský tým Bourges, který vyhrál skupinu A. Šoproni dopomohlo středeční vítězství k druhému místu v tabulce.

Článek

První utkání v play-off sehrají české mistryně 27. ledna v Bourges, odvetu o tři dny později na domácí palubovce. Případný rozhodující třetí zápas by se hrál 4. února opět ve Francii. Hráčky Bourges, trojnásobné vítězky Evropské ligy, se v minulém ročníku probojovaly do semifinále a skončily na čtvrtém místě.

Proti tvrdé a důrazné obraně maďarského týmu se Brňanky dlouho nedokázaly prosadit. Problémy měly i s těsným bráněním soupeřek, jen s velkými obtížemi se dostávaly ke střelbě. Proto také v urputném souboji diktovaly tempo hráčky Šoproně, které těžily zejména z výkonu rozehrávačky Hontiové. Ta nejen připravovala svým spoluhráčkám míče do výhodných pozic, ale stačila i sama přesně zakončovat.

Bojovně naladěné Brňanky hledaly v úvodu přesnost v koncovce, po šesti minutách prohrávaly 9:14 a vidina druhého místa v tabulce v případě vítězství rozdílem 29 bodů se vzhledem ke kvalitám soupeřek rychle rozplynula.

"Šoproň začala velmi agresivně, hodně sil nás stálo stahování náskoku. Jen těžko jsme hledali pozice ke střelbě. Citelně nám chyběla na rozehrávce zraněná Žirková," uvedl trenér Brňanek Jan Bobrovský.

Výkon českých mistryň se postupně zlepšoval, vedle bojovnosti přidaly do svého rejstříku i rychlou rozehrávku a zpřesnily se také v koncovce. Těsně před koncem první čtvrtiny po tříbodové střele Whitmoreové srovnaly hráčky Gambrinusu poprvé v utkání krok.

Brňanky vedly po první půli o čtyři body

To je naladilo ke zvratu. Maďarky v druhé desetiminutovce poněkud polevily v defenzivním tlaku, přestala se jim i dařit koncovka. Brňanky převzaly režii do svých rukou, získaly na chvíli klid a postupně také desetibodový náskok 36:26. Ten se ale ještě před přestávkou zmenšil pouze na čtyřbodový.

Stejně jako v úvodu zápasu se hbitým hráčkám Šoproně v bouřlivé kulise, kterou dotvořily zhruba dvě stovky maďarských příznivců, podařilo po chybách domácích basketbalistek otočit výsledek. Nervózní zápas sice dostal dramatickou gradaci, kterou ale provázelo i hodně chyb. V brněnském týmu se střelecky prosazovala hlavně trojice Vítečková, Whitmoreová a Maiga-Baová.

V dramatické koncovce se po trojce Milovanovičové ještě pokoušely o zvrat v posledních sekundách tříbodovými střelami Horáková a Whitmoreová, ale chyběla jim přesnost. Vítězství oslavili maďarští diváci i ohnivou exhibicí.

"Dopouštěli jsme se chyb v podobě netaktické střelby, ztráceli jsme lehce míče. A chybělo nám štěstí, které měly soupeřky při některých tříbodových střelách. Lámalo nás, když se podařilo soupeřkám zlikvidovat náš náskok a dostávaly se zpět do hry," dodal asistent brněnského trenéra Vlastimil Havlík.

Impulzivní trenér Šoproně Norbert Székely ocenil nesmírně bojovný výkon svých svěřenkyň. "Nedali jsme žádný míč zadarmo. Hráli jsme velice dobře v obraně. Za důležité rovněž považuji, že se nám podařilo vrátit do hry i po desetibodovém náskoku soupeře. Hlavně ale byli fantastičtí naši diváci, kteří vyburcovali hráčky k mimořádnému výkonu," poznamenal maďarský kouč.

Evropská liga - 10. kolo:
Gambrinus Sika Brno - Euroleasing Šoproň 73:76 (19:19, 42:38, 58:55)
Nejvíce bodů: Vítečková 17, Whitmoreová 15, Maiga-Baová 13 - Milovanovičová 21, Hortiová 16, Hontiová 14. Rozhodčí: Schinas (Řec.), Szczerba (Pol.), Černovová (Rus.). Trestné hody: 26/17 - 32/26. Fauly: 23:24. Trojky: 4:6. Diváci: 1250.
Riga - Lille 77:70.
Konečná tabulka skupiny B:
1. Benátky1073720:67317
2. Šoproň1064713:67616
3. CSKA Moskva1064721:62415
4. Brno1046718:72814
5. Riga1046599:66614
6. Lille1037645:74913
Poznámka: Tým CSKA Moskva nezískal za kontumační prohru 0:20 s Rigou žádný bod.

Reklama

Související témata: