Hlavní obsah

Házenkáři budou startovat na dvou turnajích současně

PRAHA

Na dvou akcích současně se v závěru týdne představí čeští reprezentanti v házené. Národní výběry se zúčastní nejen tradičního turnaje čtyř zemí, který letos hostí Česká republika, ale také klání v Paříži. Hráči obou týmů začali společnou přípravu v neděli v nymburském sportovním centru, v pondělí odpoledne se každý z týmů bude připravovat samostatně.

Článek

Reprezentační kouč Martin Lipták povede celek, který se od čtvrtka do soboty zúčastní Novoročního turnaje v Plzni a Praze. Do Paříže, kde se bude hrát od čtvrtka do neděle, odcestuje tým pod vedením trenérů Jiřího Miky a Jaroslava Hudečka.

Podobný způsob přípravy již absolvovali čeští reprezentanti před loňským evropským šampionátem v Norsku, kdy tým Pavla Pauzy absolvoval přátelská utkání na Islandu, zatímco celek tvořený převážně z hráčů domácí soutěže odjel na turnaj do Francie.

Složení obou celků bude i letos obdobné: na domácím turnaji se představí užší kádr, zatímco do Francie odcestuje výběr z domácí extraligy doplněný o některé legionáře. "Dvě paralelní akce jsou dobré. V Plzni bude tým pokračovat v nastoupené cestě a předvede se domácím divákům, v Paříži budou hráči sbírat zkušenosti," uvedl Lipták.

Jícha chybí v obou týmech

Ani v jednom z celků ale není kanonýr Filip Jícha. "Dostal volno s ohledem na náročný program jeho klubu THW Kiel," vysvětlil Lipták na svazovém webu absenci nejlepšího střelce týmu. Vedle Jíchy bude ze zdravotních důvodů chybět další sedmička házenkářů, kteří byli v původní nominaci - Piskač (Coburg), Berka (Stralsund), Lehocký, Čurda (oba Dukla), Šulc, Petrovský (oba Karviná) a Buchta (Istres).

Turnaj v Plzni a Praze bude pro všechny ostatní zúčastněné týmy poslední přípravou na mistrovství světa v Chorvatsku. Polsko, Maďarsko i Slovensko by měly přijet v nejsilnějších sestavách. První dva hrací dny bude hostit hala Lokomotivy Plzeň, v sobotu bude dějištěm nová hala na Podvinném mlýně v Praze.

Tým startující v Paříži se v základní skupině utká s Tuniskem a Katarem, podle umístění pak na české hráče čeká závěrečné utkání o umístění.

Nominace:
Novoroční turnaj:
Brankáři: Martin Galia (Lemgo/Něm.), Petr Štochl (Füchse Berlín), Jakub Krupa (Prešov/SR).
Hráči do pole: Jan Sobol (Montpelier/Fr.), Pavel Mičkal (Nordhorn/Něm.), Jiří Hynek (Ahlener/Něm.), Václav Vraný (Dukla Praha), Tomáš Sklenák (Eisenach/Něm.), Ondřej Zdráhala (Grosswallstadt/Něm.), Alois Mráz (Lübbecke/Něm.), Daniel Kubeš (Lemgo/Něm.), Pavel Horák (Göppingen/Něm.), Jan Filip (RN Löwen/Něm.), Karel Nocar (Chambéry/Fr.), Tomáš Říha (Zubří), Michal Hradil (Hranice).
Turnaj v Paříži:
Brankáři: Tomáš Mrkva (Karviná), Miloš Slabý (Balingen/Něm.).
Hráči do pole: Milan Kotrč, Zdeněk Polášek, Jan Stehlík, Radek Horák (všichni Dukla Praha), Jakub Šíra, Ondřej Mika, Tomáš Číp, Martin Hrstka, Jakub Hrstka (všichni Zubří), Martin Prachař (Stiinta Bacau/Rum.), Tomáš Řezníček (Velenje/Slovin.), Petr Linhart (Plzeň).
Program:
Novoroční turnaj:
Čtvrtek 8. ledna (Plzeň): 17:00 Maďarsko - Polsko, 19:00 ČR - SR.
Pátek 9. ledna (Plzeň): 16:00 ČR - Maďarsko, 18:00 SR - Polsko.
Sobota 10. ledna (Praha): 13:30 Maďarsko - SR, 15:30 ČR - Polsko.
Paříž:
Čtvrtek 8. ledna: 19:00 ČR - Katar.
Pátek 9. ledna: 19:00 ČR - Tunisko.
Neděle 11. ledna: utkání o umístění

Reklama