Hlavní obsah

Českobudějovičtí volejbalisté už v Lize mistrů nemohou postoupit

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Volejbalisté Českých Budějovic přišli v Lize mistrů o naději na postup do osmifinále. V utkání pátého kola skupiny B podlehli v domácím prostředí portugalské Vitorii 0:3 po setech 18:25, 16:25 a 27:29 a po páté prohře už nemohou opustit poslední místo tabulky.

Článek

Právě s Vitorií přitom český mistr odehrál dosud nejvyrovnanější zápas, v listopadu v Guimaraesi soupeři podlehl až po pětisetovém dramatu. Domácí odveta se však dnes proměnila v jasnou záležitost portugalského týmu. Jihostroji po ní zůstala už jen teoretická šance na to, že z posledního místa ve skupině projde alespoň do čtvrtfinále Poháru CEV.

Jihočeši se v úvodní sadě zasekli na 17. získaném míči, dál už jim protivník s jedinou výjimkou bodovat nedovolil a impozantní sérií 9:1 set jednoznačně rozhodl. Nic nebyla platná velmi dobrá práce domácích bloků, Vitoria přesto měla v útoku daleko vyšší úspěšnost.

Značný rozdíl na smeči, ale i na příjmu a při obraně v poli hrál hostům do karet dál. V druhém dějství jim vynesl až osmibodový náskok, když trenéru Petru Bromovi nepomohlo ani střídání smečařů a příchod mladíků Emmera s Procházkou. Poslední bod získal portugalský celek dalším razantním servisem.

Také v třetím setu nacházely nápadité kombinace Vitorie domácí obranu občas zcela nepřipravenou, do koncovky šli Portugalci s dvoubodovým náskokem. Jihostroj ještě zabojoval a otočil na 22:21, jenže málokdy vídaná Čajanova chyba vrátila vedení hostům a ti ho při pátém mečbolu proměnili ve vítězství.

Trenér Brom poznamenal, že hlavní rozdíl mezi oběma mužstvy byl v efektivitě útoku. "S takhle nízkým procentem nemůžeme uspět. Čajanovi se nevedlo, to je pravda, jenže on poslední dva měsíce tým táhl. Každý má právo na slabší chvilku," řekl novinářům po utkání. Jeho celek se s Ligou mistrů, která vyvrcholí na počátku dubna závěrečným turnajem v Praze, rozloučí za týden zápasem v belgickém Maaseiku.

Také libero Petr Habada vyzdvihl výtečnou hru portugalského týmu v poli. "Dnes jsme byli slabší v útoku. Jsme zklamaní, strašně nás to mrzí. Chtěli jsme vyhrát, jenže soupeř byl komplexnější než my," řekl. "Nikdo nebyl výraznou individualitou, podali jsme kolektivní výkon. Atmosféra v Budějovicích byla skvělá," ocenil jihočeské publikum trenér hostů Rogério Paula.

Volejbalová Liga mistrů, 5. kolo skupiny B:
České Budějovice - Vitoria SC 0:3 (-18, -16, -27)
Rozhodčí: Skudnik (Slovin.), Rietfort (Něm.). Čas: 80 min. Diváci: 2000.
Sestava Č. Budějovic: Sládeček, Bonini, Čajan, Zach, Mach, Pochop, libero Habada - Emmer, Procházka, Sukuba.
Tabulka:
1. Dynamo Moskva55015:410
2. Vitoria SC53210:88
3. Noliko Maaseik5238:107
4. České Budějovice5054:155

Reklama

Související témata: