Hlavní obsah

Veverka chce u basketbalistek navázat na práci svého učitele

Jirka G. NovákSport.cz

Nový trenér ženské basketbalové reprezentace Milan Veverka by rád navázal na úspěšné roky českého týmu pod vedením svého předchůdce Jana Bobrovského, s kterým se dobře zná už deset let. Už od roku 1999 společně působili u veleúspěšného brněnského družstva, kde Veverka fungoval, a po krátké pauze zde ve stejné funkci pracuje opět, jako asistent. K práci u reprezentace jej navíc vyzval i sám Bobrovský.

Článek

"Jenda mě nedávno sám oslovil s tím, že by byl rád, abych reprezentaci převzal po něm. To mě hodně potěšilo a velmi rád jsem pak nabídku od svazu přijal," prohlásil na pondělní tiskové konferenci v Praze Veverka a vysekl Bobrovskému poklonu. "Pokračovat po něm v práci je velmi zavazující, protože družstvo se pod jeho vedením dostalo do světové špičky."

I v budoucnu však plánuje s bývalým šéfem ženské lavičky řadu věcí konzultovat. "Už předtím jsme spolu probírali spoustu věcí, takže v tom se moc nezmění," odkázal na dlouholetou spolupráci v Brně. Tam ostatně bude Veverka působit i nadále jako asistent.

Skloubit starší hráčky s mladší generací

Jako hlavní cíl si Veverka vytkl dát dohromady ostřílené hráčky s novou generací. "Všechno záleží na tom, jak se podaří skloubit starší hráčky s mladými. A věřím, že družstvo postupně doplněné o mladé ročníky bude ambiciózní a pro hráčky bude ctí reprezentovat," tvrdí a doufá, že nedojde k odchodu zkušených basketbalistek z národního týmu.

"Ještě jsem se s žádnou z hráček o budoucnosti nebavil. Postupně budu všechny kontaktovat a budu rád, když všechny z širšího kádru kývnou na pokračování. Pak už bude záležet jen na jejich sportovní výkonnosti. Doufejme, že budou mít motivaci si ještě zahrát na domácím mistrovství světa," připomněl nový trenér pořádání MS 2009 v Brně a Ostravě.

První velkou prověrkou bude ME v Lotyšsku

"Zatím nemáme žádné náznaky o tom, že by některá z hráček chtěla v reprezentaci končit. Nicméně řada hráček z úspěšné generace minulých let už z týmu odešla a bude potřeba čas na to je nahradit. Oslabili jsme především na pozici pivota," přiznal generální manažer ženské reprezentace Jiří Hamza.

"Podle toho, jaké budou k dispozici hráčky, se budeme rozhodovat, jakou cestou budeme v reprezentaci dále pokračovat," navázal na to Veverka, jenž by se měl poprvé s reprezentačním týmem sejít v polovině dubna na startu přípravy před mistrovstvím Evropy v Lotyšsku. "Chtěl bych v reprezentaci zúročit všechno, co jsem za těch posledních deset let v ženském basketbale prožil," dodal na závěr.

Reklama