Hlavní obsah

Srbští házenkáři mají na MS v Chorvatsku zákaz vycházení z hotelu

Srbští házenkáři musejí během mistrovství světa v Chorvatsku čelit nepřátelskému přijetí ze strany hostitelů. V Zadaru například nesmějí z bezpečnostních důvodů ani opouštět hotel. "Je to příliš nebezpečné," řekl agentuře DPA hráč Momir Ilič.

Článek

Srbové jsou od války z počátku 90. let minulého století v Chorvatsku značně neoblíbení, což se projevuje i během sportovních akcí. Navzdory geografické blízkosti se například ani nemohou téměř vůbec spolehnout na podporu svých fanoušků - v sobotním duelu s Německem jich byly v hledišti zhruba dvě desítky, v neděli proti Polsku už nikdo.

I několikahlavou hrstku příznivců přitom museli v hale od ostatních diváků oddělit policisté. Nelibost Chorvatů se projevila také při srbské hymně, kterou přehlušilo jejich pískání. Někteří domácí si navíc během ní demonstrativně sedli.

Už v pátek se v Zadaru, jenž je považován za jedno z center chorvatského nacionalismu, postaral o pozdvižení starosta, který nechal na náměstí stáhnout vlajky všech zúčastněných zemí. Důvodem bylo to, že mezi nimi byla i srbská zástava, která podle jeho slov nemohla na stožáru viset, protože si ji tam nepřáli spoluobčané. V noci na sobotu byl navíc ve městě těžce zraněn jeden z fanoušků Makedonie.

Reklama

Související témata: