Hlavní obsah

Basketbalistky USK prohrály v Moskvě a jsou krok od vyřazení

Basketbalistky ZVVZ USK Praha prohrály v prvním utkání osmifinále Evropské ligy na palubovce Spartaku Moskva 86:102. Aby odvrátily hrozbu vyřazení ze soutěže, musejí v domácí páteční odvetě zvítězit, jinak pro ně letošní vystoupení na pohárové scéně skončí. Osmifinále se hraje na dvě vítězná utkání.

Článek

České vicemistryně ale v Moskvě zanechaly sympatický dojem. Spartak Moskva, vítěz posledních dvou ročníků Euroligy, už v základní skupině vzbudil respekt svými výsledky, když z deseti zápasů jen jedinkrát prohrál a při svých výhrách některým soupeřům uštědřil i padesátibodové debakly.

Současný vedoucí tým české ligy však v ruské metropoli vzdoroval statečně, třebaže byl před úterním zápasem považovaný za jasného outsidera. Vysokoškolačky může hřát třeba to, že Spartaku nastřílely 86 bodů, což se ještě žádnému celku v letošním ročníku Evropské ligy nepodařilo.

To ocenil i trenér Lubor Blažek. "Hráčky podaly výborný výkon, asi nejlepší, který tady proti domácímu Spartaku někdo předvedl. Že jsme dali tolik bodů, je výborné, výsledek opravdu nevypadá špatně, ale rozdíl mohl být ještě nižší. Na konci jsme ale udělali pár chyb," řekl kouč Pražanek.

Moskvanky znovu táhl hvězdný kvartet

Spartak i při výhře "jen" o 16 bodů však znovu ukázal, díky čemu v posledních letech vládne na mezinárodní scéně. Moskvanky znovu táhl hvězdný kvartet Birdová, Taurasiová, Fowlesová a Jacksonová. Společně se postaraly hned o 88 nastřílených bodů svého týmu, ostatní hráčky přispěly jen čtrnácti body. Na druhé straně zářily Lindsay Whalenová a hlavně Evanthia Maltsiová, které se blýskly 20 a 27 body.

Hlavní hvězdy Spartaku byly k neudržení po celý zápas. Už na konci první čtvrtiny šly do patnáctibodového vedení, ale USK se zlomit nenechal a dokázal na údery domácích hráček odpovědět. V poločase hostující tým ztrácel pouze devět bodů a nadějný odstup držel i po přestávce.

Domácí získaly dvacetibodový náskok

V závěru třetí čtvrtiny však na palubovce začala řádit Američanka Fowlesová. Olympijská vítězka z loňského roku se sama v krátkém časovém rozmezí postarala o osm bodů za sebou a definitivně svůj tým uklidnila, když domácí hlavně díky ní získaly dvacetibodový náskok. "Fowlesová s Jacksonovou nám dělaly nejvíc problémů. Pod košem jsou strašně silné, je těžké je zastavit nebo vůbec nějak bránit," podotkl Blažek.

Ve čtvrté čtvrtině se však Pražanky znovu vzchopily a šestnáctibodové manko jim do odvety dává alespoň částečnou naději, že s velkým favoritem mohou držet krok. "Výhledově na pátek jsme se ujistili, že je s nimi možné hrát. Aby to ale bylo ještě lepší, musíme ještě zlepšit nějaké věci v obraně," dodal Blažek.

Osmifinále Evropské ligy basketbalistek:
Spartak Moskva - ZVVZ USK Praha 102:86 (29:22, 49:40, 78:58)
Nejvíce bodů: Fowlesová 27, Jacksonová 25, Taurasiová 23, Birdová 13 - Maltsiová 27, Whalenová 20, Cashová 11, Elhotová 9, Matičová 8. Rozhodčí: Dmitrijev (Běl.), Ersan (Tur.), Ponomarenko (Ukr.). Fauly: 20:21. Pět chyb: Matičová (USK). Trestné hody: 25/20 - 18/14. Trojky: 8:10. Doskoky: 42:33. Diváci: 3500. Stav série: 1:0.

Reklama

Související témata: