Hlavní obsah

Super Bowl je za dveřmi, Oceláře se pokusí zastavit Arizona

TAMPA/PRAHA

V neděli se ve Spojených státech opět zastaví život. Po roce všichni sportovní fanoušci zasednou k televizorům a budou sledovat 43. Super Bowl. Vyvrcholení sezóny amerického fotbalu letos na stadiónu Raymonda Jamese v Tampě obstarají Pittsburgh a Arizona.

Článek

Pětinásobný šampión Pittsburgh je favoritem, v boji o cennou trofej je již posedmé. Oceláři se tak dotahují na historicky nejlepší Dallas, který hrál Super Bowl osmkrát. Arizona ale v letošním play-off zejména v ofenzívě září. Kardinálové si připsali už 95 bodů, což je o 37 víc než jejich nedělní soupeř. Pittsburgh je ale nejlépe bránícím celkem ligy, což na vlastní kůži pocítil v drsném semifinále Baltimore. Arizona si bude muset dát pozor na agresivní obránce Ocelářů, kterou diriguje Troy Polamalu.

Pro hvězdu Ocelářů mají spoluhráči i trenéři jen slova uznání. „Je radost mít takového hráče v týmu. Radost ho trénovat,“ říká defenzivní kouč Ocelářů Ray Horton. Drsný Polamalu, jenž kroutí v prestižní NFL už šestou sezónu, je skromný a v soukromí nenápadný. Před Super Bowlem novinářům říká, že se pokusí být stejně dobrý jako safety Arizony Adrian Wilson, který je podle sedmadvacetileté hvězdy Pittsburghu více talentovaný. Nepříliš obvyklé tvrzení v Americe, kde většina hýří sebevědomím a velkými prohlášeními...

Nejchytřejší hra

Polamalu má být na co pyšný. V semifinále to byl on, kdo zařídil postup Pittsburghu. Jeho čtyřicetiyardový sprint po zachycení rozehrávky necelých pět minut před koncem Baltimore definitivně zlomil. Zapomínat se navíc nesmí na další hvězdu pittsburghské obrany Ryana Clarka, který v semifinále sestřelil oporu Ravens Willise McGaheeho. „Tihle kluci (Polamalu, Clark a Tyrone Carter) předvedli v semifinále nejchytřejší hru, jakou jsem kdy viděl,“ uvedl Horton. A to sám deset roků v NFL působil, nyní už 14 let trénuje.

Arizona se do závěrečného duelu sezóny probojovala poprvé v klubové historii. V letech 1925 a 1947 sice soutěž vyhrála, tehdy se ovšem rozhodovalo podle tabulky dlouhodobé části. Mimořádnou motivaci bude mít její trenér Ken Whisenhut. Ten totiž před třemi lety v Detroitu jako ofenzivní koordinátor pomohl Steelers k zatím poslednímu triumfu. Nyní bude chtít svým bývalým svěřencům přehradit cestu za vítězstvím.

Zápas v Tampě začíná v 0:28 v noci z neděle na pondělí, přímý přenos vysílá Nova Sport.

Reklama