Hlavní obsah

Basketbalistky USK po druhé prohře se Spartakem končí v Eurolize

PRAHA

Basketbalistky ZVVZ USK Praha i ve druhém utkání osmifinále Evropské ligy podlehly favorizovanému Spartaku Moskva a v soutěži končí. Pražanky v pátek na domácí palubovce prohrály 78:92 a neodčinily úterní nezdar z Moskvy.

Článek

Ruský velkoklub tak hned v prvním kole vyřazovacích bojů rázně nakročil ke třetímu euroligovému vítězství za sebou a USK na Spartak nestačil stejně jako předloni, kdy se poprvé dostal do vyřazovacích bojů a také se hned po dvou soubojích s play off rozloučil.

Pražanky v úterním duelu v Moskvě překvapivě dlouho držely se žhavým adeptem na celkový triumf krok a domů se vrátily s přijatelnou prohrou 86:102. Odveta na Folimance v mnohém první zápas připomínala. Moskvanky znovu vyrukovaly s obávanou základní pětkou a věhlasné kvarteto Birdová, Taurasiová, Jacksonová a Fowlesová znovu rozsévalo zkázu pod oběma koši USK, byť domácí dlouho statečně vzdorovaly.

Ovšem třeba urostlá pivotka Fowlesová před zaplněnou Folimankou suverénním proměněním prvních čtyř útoků v zápase naznačila, že i tentokrát bude mít Spartak ve vymezeném území u košů znovu znatelnou převahu. Menší Pražanky měly s bráněním Fowlesové i její parťačky Jacksonové velké problémy. A když si obě hráčky vybraly slabší chvilku, udeřily střelou z dálky Američanky Taurasiová, Millerová či Birdová, která jinak znovu dirigentskými schopnostmi potvrdila, že je právem považovaná za jednu z nejlepších rozehrávaček světa.

Pražanky během prvního poločasu ale dokázaly držet krok, od začátku úspěšně sázely na střelbu z dlouhé vzdálenosti, v níž se blýskly hlavně Elhotová s Maltsiovou a tradiční bodový příspěvek přidala i Whalenová. Domácí během první čtvrtiny dokonce několikrát uzmuly vedení, ale jakmile Spartak zvýšil tlak v obraně, měly svěřenkyně Lubora Blažka problémy.

Moskvanky navíc v útoku spoléhaly na strojové kombinace a vysokou úspěšnost střelby. Jejich náskok začal od závěru první desetiminutovky narůstat a nápor vrcholil hlavně ve druhé části, kdy se hostujícímu celku povedla šňůra 14:0. Domácí se sice díky několika úspěšným trojkám dokázaly přiblížit na rozdíl deseti bodů, ale Spartak nechtěl ponechat nic náhodě, což bylo patrné z toho, že jeho trenéři dlouho nechávali na palubovce nejsilnější sestavu.

I proto manko USK postupně narůstalo, domácí trápila hlavně skvěle hrající Taurasiová a dlouho před koncem už bylo jasné, že uvolněně hrající Spartak postup ztratit nemůže. Radost soupeře nezkalilo ani to, že jeho náhradnice v závěru propadly a konečný rozdíl se ztenčil "jen" na 14 bodů.

Druhý osmifinálový zápas Evropské ligy basketbalistek:
ZVVZ USK Praha - Spartak Moskva 78:92 (21:28, 40:58, 57:76)
Nejvíce bodů: Elhotová 17, Maltsiová 15, Whalenová 14, Kublinová 12 - Taurasiová 26, Fowlesová 17, Millerová 16, Jacksonová 13, Birdová 10. Rozhodčí: Julienová (Fr.), Földhazi (Maď.), Lenczowski (Pol.). Trestné hody: 11/10 - 18/16. Fauly: 14:13. Trojky: 12:6. Diváci: 450. Konečný stav série: 0:2.

Reklama

Související témata: