Hlavní obsah

James dal v NBA 47 bodů, ale jeho faul pak znamenal porážku

NEW YORK

Hvězdný LeBron James byl v zámořské NBA tentokrát smutným hrdinou úterního utkání Clevelandu na palubovce Indiany. Soupeři přitom nastřílel 47 bodů včetně dvou v poslední půlsekundě, v níž trestnými hody po faulu vyrovnal na 95:95. Pacers ale po oddechovém čase rozehráli poslední signál, při kterém rozhodčí Jamesovi odpískali dvě desetiny sekundy před koncem údajný faul na Dannyho Grangera.

Článek

Cleveland poprvé v sezóně prohrál dva zápasy za sebou, tým v čele s trenérem Mikem Brownem ale cítil velkou křivdu. "To byl ten nejhorší verdikt, jakého jsem byl kdy svědkem. Horší si neumím představit," čílil se kouč a nedbal hrozeb, že si za kritiku rozhodčích vyslouží pokutu. "Nestarám se o to, jestli mě potrestají. Viděl jsem to, špatný verdikt rozhodl zápas. Jestli mě chtějí potrestat za pravdu, ať to udělají."

James byl jen o trochu diplomatičtější. "Na tom mém zákroku nebylo nic sporného. Nedošlo ke kontaktu, přihrávka byla krátká," řekl. Sám přitom předtím vyrovnal skóre ve zcela totožné situaci. Soupeř osm desetin před koncem rozehrál ze strany, načež Jamese při pokusu zachytit nad košem přihrávku a rovnou ze vzduchu zakončit předskočil Granger. Jeho zákrok byl rovněž sporně odpískán.

Střelecky se činil i špílmachr nejlepšího týmu ligy Kobe Bryant, jenž po přestálé viróze přivedl 34 body Los Angeles Lakers k výhře 105:98 nad Oklahomou. Stal se zároveň nejmladším hráčem v historii, který v NBA dosáhl hranice 23 000 bodů. Ve věku 30 let a 171 dnů předčil o pět dnů legendárního Wilta Chamberlaina. Ten ale tuto metu "dobyl" v pouhých 606 zápasech, Bryant k tomu potřeboval 917 startů.

V dresu soupeře Kevin Durant odehrál už pátý třicetibodový zápas za sebou. Tentokrát dal 31 bodů a přidal 10 doskoků.

NBA:
Atlanta - Washington 111:90, Chicago - Detroit 107:102, Dallas - Sacramento 118:100, Golden State - New York 144:127, Indiana - Cleveland 96:95, LA Lakers - Oklahoma City 105:98, Miami - Denver 82:99, Minnesota - Toronto 102:110, New Jersey - San Antonio 93:108.

Reklama