Hlavní obsah

Barvoslepé Psycho Ebdon se těší na neuvěřitelnou atmosféru v Praze

PRAHA

Nulové emoce, konstantní výraz tváře, zamyšlený pohled. To jsou charakteristické rysy snookerového hráče, který si vysloužil trefnou přezdívku Psycho - Petera Ebdona. Ten se představí českému publiku 6. března ve Sparta Aréně Podvinný Mlýn, kde se bude konat v pořadí již druhá exhibice špičkového snookeru Bitva králů.

Foto: e-snooker.cz

Hráč snookeru Peter Ebdon

Článek

Ebdonovi aktuálně patří deváté místo světového žebříčku a do jeho sbírky titulů patří sedm bodovaných trofejí včetně jedné pro mistra světa z roku 2002. Peter zahrál na turnajích maximální náběh 147 dvakrát v kariéře a oba padly v roce 1992. Přezdívku Psycho získal v roce 2005 po zápasu s Ronniem O´Sullivanem na mistrovství světa.

Tehdy prohrával už 6-10, ale ve večerní části utkání získal prvních šest framů v řadě. Co ale přímo bilo do očí byla jeho hra. Na jeden strk spotřeboval tři minuty a pět minut celkem na náběh 12 bodů. O´Sullivana takto extrémně pomalá hra psychicky naprosto zlomila a dobře rozehraný zápas nakonec prohrál 11-13.

Ebdon se tenkrát bránil tím, že když se snaží hrát svou nejlepší hru, zpomaluje, že to nedělá schválně. Magazín The Times jej kvůli tomu obvinil z podvádění. Ebdon je zažaloval za urážku, spor však prohrál.

Barvoslepost není zásadní

Na Ebdonovi je také zajímavé, že je jediným snookerovým profesionálem, který se potýká se správným viděním barev. Jeho barvoslepost sice není nikterak zásadní, avšak nemalé problémy má s rozlišením hnědé a červené koule.

Má tak jako jediný právo se optat rozhodčího na identifikaci barvy hrané koule. V zápase turnaje Grand Prix 2008 se Simonem Bedfordem potopil místo červené koule kouli hnědou. Byl mu zahlášen faul a Ebdon se poté o této situace s humorem řekl, že nejprve své chybě nerozuměl, neboť tu ´červenou´ kouli přece naprosto perfektně potopil.

Na Northern Ireland Trophy opět zvedl zájem o svou osobu v negativním slova smyslu. V prvním kole totiž prohrál 0-5 s Číňanem Liangem Wenbem, když v zápasu zaznamenal nejvyšší náběh pouhých 32 bodů. Toto utkání vedlo k vyšetřování ve věci manipulace výsledků. To se však nikdy neprokázalo.

Populární i rozporuplná osobnost

Osmatřicetiletý Ebdon patří jednoznačně k nejlepším hráčům na světě a jeho rozporuplnost jej činí i velice populárním. Do České republiky se podívá historicky poprvé, stejně tak jako jeho exhibiční soupeř Mark Selby. "Do srdce Evropy se vážně moc těším. Rád poznávám nová místa, kde je snooker teprve na začátku, ale i tak o Čechách vím, že zde patří tato hra k velice oblíbeným," řekl Peter.

"S Markem jistě předvedeme super exhibici a věřím, že díky ní opět posuneme náš sport na vyšší příčku popularity. O první Bitvě králů vím, že byla neuvěřitelná atmosféra, což je přesně ten důvod, proč se už nemohu dočkat až to všechno začne." Vstupenky si rezervujte na ticketstream.cz.

Reklama