Hlavní obsah

Volejbalisté Liberce potřetí za sebou vyhráli Český pohár

TEPLICE

Volejbalisté Dukly Liberec dokázali potřetí za sebou vyhrát Český pohár. V pondělním finálovém zápase zdolali v Teplicích vedoucí tým extraligy Kladno po velké bitvě a více než dvou hodinách hry 3:2. Po dvou setech liberecké převahy se sice kladenská defenziva vzepjala a zápas ještě zdramatizovala, tie-break byl ale jasnou záležitostí Liberce.

Článek

Kladno, které s Libercem prohrálo pohárové finále i před rokem, sice hned na úvod zápasu získalo tříbodový náskok, jenže pak soupeř přitvrdil na síti a díky dobrým blokům výsledek otočil. Středočeši vzápětí zpřesnili hru, stahovat ztrátu ale začali až v koncovce prvního setu a jedinou šanci na vyrovnání jim zhatil domnělý aut.

I ve druhém setu dlouho dominovala razantní a přesná hra Liberce, který si držel zhruba tříbodový náskok až do koncovky. V ní sice Kladno dokázalo srovnat, pak ale přišla série tvrdých podání libereckého Vencovského, která opět posunula Liberecké k vyhranému setu.

Finále poháru se pro letošek přesunulo do Teplic a tamější zcela nová hala díky němu zažila zřejmě rekordní návštěvu. A jakoby početný kotel v zádech probudil zejména Kladenské. Ve třetím a posléze i ve čtvrtém setu totiž začali hrát mnohem obětavěji v poli a v obou z nich dokázali ze stavu 22:22 nakonec vybojovat vítězství.

V tie-breaku už ale tolik štěstí Kladno nemělo a nechalo Liberec znovu hrát jeho hru. Náskok obhájce trofeje rychle narostl až na pět bodů a o výsledku i majiteli poháru bylo rozhodnuto. "Byla poznat jejich síla a zkušenost, právě v tie-breaku nám to zase ukázali," řekl kladenský blokař Vladimír Sobotka a vzápětí si posteskl, že i podruhé za sebou mu Liberec uchystal takovou prohru.

Liberec završil v soutěži vítězný hattrick a trofej získal posedmé v klubové historii. "Těžko říct, kolikrát tohle ještě můžeme zopakovat. Je to druhý vrchol sezony, hodně nám to může pomoci i do play off. Kladno si přitom zasloužilo vyhrát stejně jako my," řekl ČTK po zápase liberecký trenér Vladan Merta. Na soupeři ocenil především enormní bojovnost, kterou zápas ještě zdramatizoval. "Šli do nás servisem, navíc začali hodně bojovat v poli. Třeba Skladaný nás doslova vychytal," pokyvoval uznale Merta nad výkonem nejlepšího hráče Kladna.

Zápas se měl původně vysílat na kanále ČT4, jenže hromadný přesun veškeré dostupné televizní techniky na lyžařské MS do Liberce paradoxně postihl i liberecké volejbalisty a na obrazovku je nepustil. Místo přenosového vozu totiž dorazil jen dvoučlenný štáb. "Je to škoda, protože tak kvalitní zápas by na obrazovce asi měl být. Ale s tím nic neuděláme, musíme to chápat," dodal Merta.

Finále Českého poháru volejbalistů:
Liberec - Kladno 3:2 (23, 21, -22, -23, 10 )
Rozhodčí: Dvořák, Dočkal. Čas: 121 min. Diváci: 700.

Reklama

Související témata: