Hlavní obsah

Volejbalisté vyrazili na ME bez klíčových opor

PRAHA

Ověnčeni úspěchem z finále Světové ligy, ale trochu nervózní ze ztrát velkých opor odcestovali včera na mistrovství Evropy do Německa čeští volejbalisté. Od zítřka budou v konkurenci jedenácti elitních týmů obhajovat skvělé výsledky posledních měsíců i čtvrtou příčku z ME v Ostravě 2001.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Čeští volejbalisté vyhráli ve Světové lize pět utkání v řadě.

Článek

Do Karlsruhe, kde odehraje první tři utkání, vyrazila výprava v poledne z Prahy autobusem. "Je to lepší než přesedat z letadla do letadla. Když budeme mít pár zastávek, cestu v pohodě zvládneme," je přesvědčen trenér Pavel Řeřábek.

V šestičlenné skupině čekají české družstvo postupně Italové, Němci, Slováci a po přesunu do Lipska Španělé a Francouzi. K účasti v semifinále potřebují Řeřábkovi svěřenci skončit do druhého místa. "Naše skupina je určitě hratelnější," cítí šanci kapitán týmu Ivo Dubš. "Jasným favoritem je Itálie, která nás porazila v souboji o třetí místo ve Světové lize. My bychom se s Francií měli porvat o druhou příčku," myslí si.

Vrací se Popelka

Kouč Pavel Řeřábek se ovšem bude muset obejít bez čtyř hráčů sestavy, která úspěšně prošla sedmnácti duely Světové ligy. "Lébl si z Egypta přivezl těžkou virózu a má stále zvýšenou sedimentaci," uvedl trenér. Na poslední chvíli nedovolil zdravotní stav odcestovat ani dalšímu blokaři Rakovi. "Už delší dobu ho sužovaly problémy s kolenem," vysvětloval Řeřábek. Obdržálka pak z nominace vyřadily potíže se zády a místo Poláka se kouč rozhodl dát příležitost Popelkovi. "Má zkušenosti z předchozích reprezentačních akcí," upřesnil Řeřábek, který jako největší ztrátu pociťuje neúčast Lébla. "Když necestuje nejlépe útočící hráč Světové ligy, nemůžu být nadšený," tvrdil kouč.

Největším překvapením nominované dvanáctky je nakonec zařazení zkušeného smečaře Kubaly na post libera. "Varianta s příbramským Kryštofem se mi příliš nelíbila," uvedl kouč. "S Přemkem v sestavě si mužstvo víc věří," doplnil Řeřábka Dubš.

Neznámou nováčci

Velkým otazníkem je ale výkonnost a zejména psychická odolnost mladíků z české ligy: dvojice Jan Štokr, Jiří Král z Odoleny Vody plus Michala Sukuby z Liberce, kteří budou startovat na své první velké mezinárodní akci. Velká zátěž bude především na Královi, který by měl v základní sestavě společně se Staňkem zacelit mezeru na bloku. "Už za časů kouče Velaska se jen tak tak nevešel do týmu na mistrovství světa v Argentině a pro Světovou ligu jsme se dohodli, že raději doléčí zranění," vysvětloval Řeřábek jeho dřívější absenci v kádru.

"Do kolektivu ovšem zapadl perfektně. Když předvede to, co v domácí lize, bude to dobré," věří kouč, který je zároveň přesvědčen, že velkou příležitost dostane také Štokr. "Je to výjimečný talent, zejména po fyzické stránce hodně nadupaný," chválil jej trenér, jenž si myslí, že i přes absenci mnoha opor v mužstvu stále přetrvává vítězný duch ze zápasů Světové ligy.

Tři milióny za titul

Cílem volejbalistů je nadále umístění do šesté příčky, které zaručuje účast týmu v olympijské kvalifikaci. Svaz pro hráče vypsal prémiový řád: od dvou milionů za titul až po čtyři sta tisíc za šesté místo. Za jakoukoliv medaili mají navíc slíbeno jeden milión pro tým od hlavního sponzora, pojišťovny Kooperativa. "O peníze se teď ale nestaráme, spíš řešíme vlastní problémy," podotkl k financím Řeřábek.

Čtyři utkání českého družstva v základní skupině odvysílá Česká televize, pouze sobotní duel s Německem půjde ze záznamu.

Nominace na ME:
Nahrávači
Petr Zapletal (25 let, Orestiada/Řec.), Lukáš Ticháček (21, Dukla Liberec)
Smečaři
Ivo Dubš (29, Paříž/Fr.), Marek Novotný (26, Cannes/Fr.), Petr Pláteník (22, Maaseik/Belg.), Jan Štokr (20, Odolena Voda)
Blokaři
Lubomír Staněk (28, Sete/Fr.), Jiří Král (22, Odolena Voda), Michal Sukuba (22, Liberec)
Univerzálové
Jakub Novotný (24, Schio/It.), Jiří Popelka (26, Tours/Fr.)
Libero
Přemysl Kubala (29, Poitiers/Fr.).

Reklama