Hlavní obsah

Volejbalisté Příbrami potrápili ve čtvrtfinále České Budějovice

PRAHA

Volejbalisté Českých Budějovic se v úvodním utkání čtvrtfinálové série extraligy hodně zapotili s Příbramí, nakonec ale v domácím prostředí přece jen zvítězili 3:2. Hosté vedli 2:1 na sety, v tie-breaku pak dokázali snížit na 9:10, ale závěr už patřil obhájcům mistrovského titulu.

Článek

Svěřenci domácího trenéra Petra Broma se museli vypořádat s absencí smečaře Čajana, místo něj nastoupil jednadvacetiletý Procházka. I s jeho přispěním Jihočeši vyhráli první set hladce 25:15, pak ale snahu příbramské obrany podpořil kvalitním servisem Američan Burrow a hosté vyrovnali.

Zaskočený favorit vypadl z role a nadšeně hrající Příbram získala i třetí set. Až pak se Budějovice probraly, nahrávač Sládeček skvěle zahájil čtvrtou sadu (5:0) a jeho tým si s velkým přispěním blokařů Macha a Pochopa vynutil tie-break. V něm byla posledním příbramským vzepětím tříbodová šňůra za stavu 6:10, hektickou koncovku už zvládli domácí hráči.

"Příbram hrála uvolněně. Po prvním setu, kdy nám vycházel servis, nám přestala šlapat přihrávka. Pak byl v útoku solidní Bonini," řekl kouč vítězů Brom. "V tie-breaku Budějovice lépe útočily, proto vyhrály," uvedl příbramský trenér Jan Svoboda.

Už 2:0 na zápasy vedou nad Brnem vítězové základní části z Kladna, kteří zahájili sérii ve čtvrtek. Brno ale do druhého utkání nastoupilo jako vyměněné a proti zakřiknutým domácím hráčům mělo úvod ve svých rukou: v prvním setu hosté s přehledem zvítězili, v druhém dlouho vedli a favorizovaným Středočechům se podařilo se štěstím otočit skóre až v koncovce.

Právě tento moment ale znamenal pro průběh duelu zásadní zlom. Kladenští volejbalisté si začali mnohem víc věřit a v dalších setech už soupeře jasně převyšovali. Pomohlo jim navíc střídání, především Divišův příchod na hřiště místo Svobody.

Také v Ostravě vyhráli domácí nad Zlínem 3:1. Hosté přitom zpočátku hráli vyrovnanou partii, když se ale ostravský tým po druhém setu zbavil nervozity, už mu nic nebránilo potvrdit roli favorita.

V Opavě nastoupila liberecká Dukla do utkání velmi koncentrovaně, dařil se jí servis a většinu bodů získala vytlučením opavských bloků. Hosté si vybudovali až osmibodový náskok a úvodní set jasně vyhráli. V úvodu druhé sady dal liberecký univerzál Vencovský tři esa za sebou, Opava se však zlepšila především v obraně a znervózněný soupeř začal kazit.

Nesmírně vyrovnaný a velmi dramatický byl průběh třetího setu, v kterém byli nakonec šťastnějším celkem domácí. Závěrečné dějství pak začali lépe hráči Liberce, ale nestačilo jim ani čtyřbodové vedení. V koncovce domácí vedli 23:21, hosté ještě vyrovnali, ale rozhodující míč pak získali Opavané úspěšným blokem.

Čtvrtfinále extraligy volejbalistů:
Kladno - Brno 3:1 (-23, 23, 21, 15)
Rozhodčí: Kvarda, Krsek. Čas: 106 min. Diváci: 600. Stav série: 2:0.
Ostrava - Zlín 3:1 (-25, 23, 19, 17)
Rozhodčí: Došlík, L. Grabovský. Čas: 99 min. Diváci: 400. Stav série: 1:0.
České Budějovice - Příbram 3:2 (15, -18, -19, 20, 10)
Rozhodčí: Večeřa, Záhorcová. Čas: 133 min. Diváci: 1150. Stav série: 1:0.
Opava - Liberec 3:1 (-19, 20, 21, 24)
Rozhodčí: Labašta, Hudík. Čas: 110 min. Diváci: 1200. Stav série: 1:0.

Reklama