Hlavní obsah

Wade rozhodl trojkou v závěru druhého prodloužení o výhře Miami

NEW YORK

Basketbalista Miami Dwyane Wade v duelu proti Chicagu znovu dokázal, proč je v této sezóně považován za jednoho z kandidátů na prestižní ocenění pro nejužitečnějšího hráče NBA. Nejlepší hráč měsíce února i minulého týdne nastřílel v pondělí 48 bodů a zápas rozhodl proměněným trojkovým pokusem v poslední sekundě druhého prodloužení. Tým Heat utkání vyhrál 130:127.

Článek

Sedmadvacetiletý Wade se postaral o vítěznou trefu bez pomoci spoluhráčů. Na hranici trojkového území na své polovině sebral míč Johnu Salmonsovi, přeběhl hřiště, zkontroloval čas a těsně před obloukem Chicaga po mocném odrazu vyslal na koš soupeře rozhodující trefu. Míč zapadl do síťky po vypršení času, nicméně rozhodčí zhruba po dvouminutové konzultaci s videem potvrdili jeho platnost.

"Tohle je jedno z utkání, které si lidé budou pamatovat hodně dlouho," uvedl Wade, jehož výkon zastínil i 43 bodů chicagského Bena Gordona. "Když jsem získal míč, vzpomněl jsem si na to, že kouč říkal, že nám zbyl ještě jeden oddechový čas. Už jsem si ho chtěl vzít, ale pak jsem si řekl ne," popsal Wade rozhodující okamžik zápasu.

Olympijský vítěz z Pekingu a šampión NBA z roku 2006 byl klíčovým mužem Heat po celý zápas a závěrečná klíčová trojka nebyla v utkání zdaleka jeho první. Zpoza oblouku se shodou okolností rodák z Chicaga prosadil už na konci prvního poločasu a také 11,5 sekundy před koncem řádné hrací doby. Wade selhal pouze jednou, když neproměnil střelu z výskoku v závěru prvního prodloužení.

"Pan Dwyane Tyrone Wade junior je oprávněným kandidátem na cenu MVP. Nevím, co by měl dokázat víc," chválil kouč Miami Erik Spoelstra svého svěřence, jemuž po zápase gratuloval textovou zprávou i hvězdný LeBron James z Clevelandu.

V Atlantě skončila po sedmi zápasech vítězná série New Orleans. Domácí Hawks i díky 30 bodům Joea Johnsona vyhráli 89:79.

Výsledky pondělních zápasů NBA
Atlanta - New Orleans 89:79, Denver - Houston 95:97, Detroit - Orlando 98:94, Miami - Chicago 130:127 po 2. prodl., Minnesota - Washington 99:110, Portland - LA Lakers 111:94.

Reklama

Související témata: