Hlavní obsah

Kiel je podezřelý, že si koupil triumf v házenkářské Lize mistrů

KIEL

Německou házenou otřásá skandál kolem úřadujícího bundesligového šampiona THW Kiel, jehož dres obléká druhou sezonu český reprezentant Filip Jícha. Držitel rekordních 14 německých titulů je podezřelý, že podplácel rozhodčí a v minulosti zmanipuloval nejméně deset zápasů v Lize mistrů včetně předloňského finále.

Článek

V něm po dvou soubojích s Flensburgem prestižní soutěž poprvé vyhrál. Po úvodní remíze 28:28 doma Kiel zvítězil 29:27 údajně s pomocí polských rozhodčích Miroslawa Bauma a Marka Goralczyka, kterým prý zaplatil 96 000 eur. Zástupci německého klubu i sudí obvinění odmítají.

Jícha v té době ještě v Kielu nepůsobil. S elitním týmem si zahrál finále Ligy mistrů až loni, kdy klub z hanzovního města podlehl španělskému celku Ciudad Real.

Evropská házenkářská federace si nechala kvůli aféře vypracovat analýzu a konstatovala, že finále Ligy mistrů z roku 2007 nenese žádné stopy manipulace. Vedení EHF nechalo prozkoumat všechny pohárové zápasy Kielu od roku 2000 včetně delegovaných rozhodčích.

Celou záležitost vyšetřuje i státní zastupitelství

Vedení Kielu, prvního celku bundesligové tabulky, se dostalo v posledních dnech pod velký tlak. Záležitostí se začalo zabývat i státní zastupitelství, jež konstatovalo, že závěry se dají očekávat až za několik týdnů. Manažera klubu Uweho Schwenkera však drtivá většina jeho kolegů z konkurenčních týmů podpořila a v anketě deníku Bild se vyslovila pro to, aby v současné situaci ve funkci pokračoval.

Dopadů skandálu na populární soutěž se však obávají. "Sponzoři se budou v současné ekonomické situaci ještě více rozmýšlet, kde se budou angažovat," uvedl manažer Magdeburku a bývalý reprezentant Stefan Kretzschmar.

V jiné kauze německý svaz pozastavil činnost dvojici předních rozhodčích Franku Lemmemu a Berndu Ullrichovi, kteří jsou podezřelí z přijetí úplatku za ovlivnění finále PVP před třemi lety.

Soutěž tehdy vyhrál ruský Čechov, který v prvním utkání podlehl ve Valladolidu o sedm branek, ale v domácí odvetě nad španělským protivníkem zvítězil osmigólovým rozdílem. Celníci na moskevském letišti přitom našli v Ullrichově zavazadle 50 000 dolarů, které mu zabavili. "Žádný zápas jsme nezmanipulovali, jsme čistí," řekl Ullrich agentuře SID.

Reklama

Související témata: