Hlavní obsah

Čeští házenkáři přehráli Dánsko a vybojovali druhé místo

OSTRAVA

Čeští házenkáři neobhájili prvenství na turnaji O pohár České televize, ale po sobotním vítězství 24:22 nad Dánskem vybojovali alespoň druhé místo. Vyrovnaný zápas svěřenci Martina Liptáka rozhodli až v úplném závěru díky gólům svého nejlepšího hráče Ondřeje Zdráhaly, který celkem nastřílel devět branek. Turnaj bez ztráty bodu vyhráli Slovinci.

Článek

Češi v sobotu přitom byli už po osmi minutách "na ručník". Katastrofální nástup proložili spoustou technických chyb a špatným bráněním a kouč Lipták si svůj celek už v osmé minutě za stavu 2:7 musel svolat k oddechovému času.

Domluva pomohla. Český výběr přidal do hry větší zarputilost a i přes opětovnou absenci střelce Jíchy narušil dominanci soupeře zásluhou Mráze trefami ze střední vzdálenosti. Čtyři góly za sebou vedly ke snížení na 6:7, ale do vedení se domácí dostali poprvé v zápasu až z první akce druhého poločasu. Trefil se Zdráhala, který byl nejvýraznější postavou i ve zbytku utkání.

Právě obrana českých reprezentantů se po přestávce pronikavě zlepšila. Jistotu jí dodával spolehlivý Galia, který v důležitých momentech zmařil hned tři sedmičky. Na perfektní defenzivě a neúnavných střelcích Kubešovi se Zdráhalou stály pilíře české převahy. Semifinalisté letošního mistrovství světa, kteří však na severní Moravu dovezli hráče druhého sledu, sice dokázali v závěrečné desetiminutovce třemi góly otočit skóre na 22:21 ve svůj prospěch, ale v posledních sedmi minutách Galia nepustil ani branku.

V dramatickém závěru na sebe vzal zodpovědnost Zdráhala, který dvěma střelami z devíti metrů stav opět otočil a z trháku potvrdil vítězství. Hosté v závěru bez efektu zkusili i hru bez gólmana.

Česká republika - Dánsko 24:22 (11:11)
Sestava a branky ČR: Galia - Sobol 1/1, Nocar, Kubeš 5, Mičkal 3, Vraný, Zdráhala 9, Mráz 6, Hynek, Říha.
Nejvíce branek Dánska: Toft 7, L. Christiansen, Rasmussen a Madsen po 3. Rozhodčí: Dobrovits, Tajok (oba Maď.). Sedmimetrové hody: 1/1 - 4/1. Vyloučení: 1:2. Diváci: 1200.

Reklama

Související témata: