Hlavní obsah

České házenkářky čeká v boji o ME čtvrtý tým z olympiády Maďarsko

České házenkářky se v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy v roce 2010 utkají s Maďarskem, Švédskem a Ázerbájdžánem. Soupeřky ve druhé skupině jim přidělil úterní los ve Vídni.

Článek

Český tým byl díky 22. místu v žebříčku Evropské házenkářské federace zařazen ve třetím výkonnostním koši. Nejslabším soupeřem svěřenkyň trenéra Jiřího Tkadlece by podle pořadí měl být Ázerbájdžán. Z 29 zemí, které se do kvalifikace přihlásily, je horší jen Řecko a dva účastníci předkola o volné místo ve třetí skupině Finsko s Velkou Británií.

Největším favoritem v "české" skupině by měly být evropské šampiónky z roku 2000 Maďarky, které loni na olympiádě v Pekingu obsadily čtvrté místo. Švédky při své premiérové účasti na OH skončily v Číně osmé, jejich nejlepším výsledkem je šesté místo z mistrovství Evropy i světa.

"Skupina patří k těm velmi těžkým. Maďarsko patří do světové špičky, se Švédskem jsme neuspěli v posledním play off. Ázerbájdžán je na vzestupu, dokázal to i na akademickém mistrovství světa, kde náš výběr porazil," uvedl na svazových stránkách předseda ČSH Jaroslav Chvalný. "Postoupit bude velmi těžké, ale není to nereálné. I naše družstvo na turnaji v Chebu ukázalo, že se jeho výkony lepší," dodal Chvalný.

Kvalifikace odstartuje letos v září a skončí příští rok v květnu. Oproti předchozím rokům se bude hrát novým systémem, kdy se týmy utkají v sedmi čtyřčlenných skupinách. Na šampionát, který se uskuteční v prosinci 2010 v Dánsku a Norsku, postoupí první dvě družstva z každé skupiny. Předchozí kvalifikace se hrály systémem play off.

Rozlosování skupin kvalifikace ME házenkářek 2010:
Skupina 1: Švýcarsko, Portugalsko, Ukrajina, Rumunsko.
Skupina 2: Česká republika, Ázerbájdžán, Švédsko, Maďarsko.
Skupina 3: Rakousko, Island, Francie, Finsko/V. Británie.
Skupina 4: Itálie, Slovinsko, Bělorusko, Německo.
Skupina 5: Řecko, Turecko, Srbsko, Španělsko.
Skupina 6: Černá Hora, Slovensko, Polsko, Rusko.
Skupina 7: Litva, Nizozemsko, Makedonie, Chorvatsko.

Reklama