Hlavní obsah

Volejbalisté v úvodu ME podlehli Itálii

KARLSRUHE

Z obrovské krize se dokázali čeští volejbalisté vymanit v úvodním zápase mistrovství Evropy s Italy, nicméně s jedním z favoritů prohráli 1:3. Po dvou mizerných setech pozvedli český prapor střídající Popelka, Štokr i Ticháček a duel v Karlsruhe zdramatizovali, nicméně první vítězství na šampionátu si připsali obhájci stříbrných medailí.

Foto: ČTK

Čeští volejbalisté (v bílém Marek Novotný) prohráli v úvodním utkání na ME s Itálií. (ilustrační foto)

Článek

Odveta za červencový zápas o třetí místo ve Světové lize měla do půlky zcela jednoznačný průběh: Italové precizně přijímali, rychlá a kombinační hra odhalovala velké mezery v soupeřově obraně a navíc útoky českých hráčů si volné místo na italské polovině kurtu ne a ne najít. Italové měli české hráče ze základní sestavy perfektně přečtené, a tak zvrat nastal až s příchodem nových sil ze střídačky. Z úspěšné sestavy Světové ligy dohrál zápas pouze smečař Pláteník.

Po dva sety čeští reprezentanti vůbec nemohli najít jedinou herní činnost, v níž by se Italům vyrovnali. Bezzubá obrana, nedůrazný servis a nepoložené útoky jen nahrávaly do karet soupeři. Když se při smečování neprosadil ani obávaný Jakub Novotný, režii zápasu měli dlouho pevně ve svých rukou největší favorité skupiny B.

Vedení ve čtvrté sadě nakonec neudrželi

V jejich sestavě uvolnil tradiční univerzál Giani své místo navrátilci Sartorettimu a šel na smeč, jak trenér Pavel Řeřábek před zápasem předpokládal. Stroj Squadry azzury se jistě a rychle propracovával kupředu, zatímco ten český zadrhával. Teprve když se v půlce druhé sady rozehráli střídající Ticháček s Popelkou a také ostatní přepnuli na vyšší obrátky, začal se obrovský rozdíl sil na palubovce v Karlsruhe smazávat.

Až devítibodovou ztrátu (8:17) se podařilo dotáhnout na nadějných 21:23, jenže veškerou snahu zmrazil zbytečně zkažený Popelkův servis. Třetí set začali čeští volejbalisté vůbec poprvé při svém vedení. Spolu s blokařem Králem si úspěšný debut na mezinárodní scéně odbyl Štokr, společně s Popelkou přinesli potřebnou agresi, česká hra začala mít řád a výsledkem bylo snížení na 1:2 na sety.

Čtvrté dějství bylo dlouho naprosto vyrovnané, český celek si udržoval mírné vedení až do stavu 14:11, jenže v závěru přišly za vyrovnaného skóre 21:21 nevynucené chyby: zkažený servis, útočící Štokr i Pláteník hřiště netrefili a druhý mečbol už si Italové vzít nenechali.

Výsledek - skupina B:
Česko - Itálie 1:3 (19:25, 21:25, 25:22, 23:25)
Sety: 19:25, 21:25, 25:22, 23:25. Rozhodčí: Habor (Maď.), Čuk (SČH). Čas: 90 min. Diváci: 2750.
Česko: Zapletal, Pláteník, Král, J. Novotný, Dubš, Staněk, libero Kubala - Popelka, Ticháček, Štokr.
Itálie: Vermiglio, Papi, Mastrangelo, Sartoretti, Giani, Cozzi, libero Pippi - Meoni.

Polští volejbalisté deklasovali Řecko

Řečtí volejbalisté, kteří v letošním ročníku Světové ligy postoupili do finálového turnaje, na evropském šampionátu nestačili na reprezentaci Polska. Poláci jednoznačně ovládli vývoj úvodního zápasu skupiny A a po setech 25:14, 25:22 a 25:19 se radovali z vítězství.

Jedni z největších favoritů volejbalového mistrovství Evropy, hráči Srbska a Černé Hory, vstoupili do šampionátu vítězně. Poražení finalisté z letošní Světové ligy ve svém úvodním zápase skupiny A zdolali Nizozemce 3:1, když měli problémy pouze v prvních dvou setech.

Špatně přijímající Slováci prohráli s Německem

Ve skupině B proti sobě nastoupili účastníci letošního ročníku Světové ligy Francie a Španělsko a kromě druhého setu byl zápas zcela ve francouzské režii, Španělsko porazili  3:0 na sety. Úspěšnou premiéru před domácím publikem mají za sebou němečtí volejbalisté, kteří si poradili se Slováky 3:1. Celý zápas měli Němci ve své režii, slovenský tým se potýkal se špatnou přihrávkou a alespoň ve třetím dějství se dočkal po třetím proměněném setbolu dílčího úspěchu.

Český kouč Pavel Třešňák na slovenské lavičce se už v první sadě rozhodl pro překvapivý tah, když univerzála Diviše zařadil na smeč. "Po celý zápas jsme se potýkali se špatným příjmem, takže jsme zvolili taktiku posílit útok i servis, což se podařilo jen částečně," zhodnotil úvodní duel Třešňák. Těsně před šampionátem mu vypadli z kádru dva přihrávající smečaři Pistovič s Jankovičem a jejich absence byla dnes znát. "Hra bez nich je složitá, ale jsem rád, že do toho kluci dali všechno a to je teď momentálně pro mě nejdůležitější," dodal.

Skupina A:
Polsko - Řecko 3:0 (14, 22, 19)
Rusko - Bulharsko 3:1 (22, -23, 26, 20)
Srbsko a Černá Hora - Nizozemsko 3:1 (28, -21, 22, 18)
Skupina B:
Francie - Španělsko 3:0 (17, 30, 19).
Německo - Slovensko 3:1 (20, 16, -25, 16).

Reklama

Související témata: