Hlavní obsah

Basketbalistky USK vyhrály v Brně a vynutily si čtvrté finále

BRNO

Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno se v sobotu mistrovských oslav nedočkaly. Ve třetím finálovém utkání obhájkyně titulu prohrály na domácí palubovce s ZVVZ USK Praha 73:78 a v sérii vedou už jen 2:1. Vysokoškolačky porazily dlouholeté vládkyně soutěže už potřetí v sezoně, ve finále ale přivodily Brňankám vůbec jejich první porážku od roku 1997. Ve středečním čtvrtém duelu teď budou mít Pražanky výhodu domácího prostředí.

Článek

Na rozdíl od předchozích dvou finálových zápasů vysokoškolačky nenechaly soupeře bodově utéci. Hrály mnohem aktivněji v obraně, střelbu ale dlouho obstarávala pouze Řekyně Maltsiová, která si dokázala najít prostor k zakončení. Brňanky se sice pokoušely o rychlé protiútoky, narážely však na soustředění obranný val. Proto se také podařilo domácím basketbalistkám odskočit maximálně na rozdíl čtyř bodů. Střeleckou oporou Brna byla Američanka Whitmoreová, jež zaznamenala za první čtvrtinu třináct bodů.

Nečekaně vyrovnaný průběh se odrazil na psychice obhájkyň titulu. Z jejich výkonu se vytratila herní pohoda, kterou vystřídaly křečovitost, nepřesnosti při zakončení z nepřipravených pozic a ztráty míčů při kombinačních akcích. Bojovně naladěné vysokoškolačky pohotově trestaly chyby, druhou čtvrtinu vyhrály 24:10 a v přestávce měly desetibodový náskok.

I když Brňanky přidaly po změně stran na bojovnosti, dlouho se nedokázaly vrátit do hry. Ve 24. minutě už vedl USK dokonce 50:37 a teprve za tohoto stavu se podařilo domácím odrazit ode dna. Zrychlily pohyb v obraně, získaly několik míčů po špatných rozehrávkách soupeře a předvedly desetibodovou šňůru. V obraně tým dirigovala při tomto zvratu Vítečková s Maigaovou-Baovou, navíc se obě rozstřílely. Ve 29. minutě vyrovnala Vítečková na 53:53 a zápas gradoval.

V závěrečné čtvrtině vzala na chvíli střeleckou režii do svých rukou bývalá brněnská opora Salesová, která dopomohla vysokoškolačkám získat zpět šestibodový náskok. Trenér Bobrovský vytáhl z lavičky jako trumf Žirkovou, která tříbodovými koši držela stále naději Brňanek na zvrat. Závěr zápasu se změnil v tříbodovou přetahovanou. Z ní vyšly zásluhou přesně střílející Whalenové lépe hráčky USK, které podruhé v sezoně dokázaly dobýt halu Rosnička.

Třetí finálový zápas ligy basketbalistek:
Gambrinus Sika Brno - ZVVZ USK Praha 73:78 (24:20, 34:44, 54:55)
Nejvíce bodů: Whitmoreová 22, Maigaová-Baová 15, Vítečková 14, Žirková 11 - Whalenová 28, Maltsiová 18, Salesová 16. Rozhodčí: Zachara, Dolinek, Galajda. Trestné hody: 19/10 - 11/7. Fauly: 10:19. Trojky: 5:8. Diváci: 1300. Nejlepší hráčka: Whalenová. Stav série: 2:1.
Třetí zápas o 5. místo v lize basketbalistek:
Strakonice - Sparta Praha 76:75 po 2. prodl., konečný stav série 2:1.

Reklama

Související témata: