Hlavní obsah

Basketbalový večer v Miami patřil pivotům Howardovi s Mourningem

NEW YORK

Pivot Orlanda Magic Dwight Howard jako nejmladší hráč v historii NBA překonal hranici 5000 doskoků. Dokázal to v pouhých 23 letech a předčil legendárního Wilta Chamberlaina, kterému se to podařilo v pětadvaceti. Howard se milníku dočkal v Miami, kde doskočil 18 míčů, dal 22 bodů a byl strůjcem vítězství 101:95.

Článek

Po zápase Howard přiznal, že se nechal inspirovat ceremoniálem, který vyplnil poločasovou přestávku. Domácí klub při něm vyvěsil ke stropu haly dres s číslem 33, které nosil jiný slavný pivot Alonzo Mourning. "Bylo fakt dojemné to sledovat," řekl Howard.

A dojatá byla celá hala, včetně hlavního aktéra, který se této pocty dočkal jako první v klubové historii. Devětatřicetiletý Mourning, kterého vedle výkonů na palubovce proslavil i jeho návrat do ligy po transplantaci ledviny, obdržel osobní dopis od amerického prezidenta Baracka Obamy, v proslovech se mu poklonili třeba bývalý kouč a současný majitel týmu Heat Pat Riley či někdejší protihráč a vzor Patrick Ewing.

Sázky na to, že nebude plakat, Mourning prohrál. "Peníze jsou vaše. Je to zřejmě ten největší okamžik mého života," řekl Howard na závěr slavnosti, která přestávku mezi oběma poločasy prodloužila na neobvyklých 43 minut. Běžných je 14, mužstva tentokrát byla informována, že pauza potrvá 24 minut, ale nestačilo to.

Kaňkou na slavnostním večeru byla pro domácí tým jen porážka, které nezabránilo ani 42 bodů z ruky nejlepšího střelce soutěže Dwyanea Wadea.

Basketbalová NBA:
Golden State - Memphis 109:114, Miami - Orlando 95:101, New Jersey - Milwaukee 78:107, Utah - New York 112:104.

Reklama