Hlavní obsah

Lébl věří, že čeští diváci pomohou Maceratě do finále Ligy mistrů

MACERATA

Blokař Martin Lébl doufá, že přízeň českých fanoušků pomůže jeho Maceratě do finále volejbalové Ligy mistrů. Italský klub se v sobotu v pražské O2 Areně utká v derby s Trentinem, vítěz pak v neděli narazí na lepší tým z dvojice Iskra Odincovo - Iraklis Soluň.

Foto: FIVB

Martin Lébl v utkání volejbalového MS proti USA - ilustrační fotografie

Článek

Macerata v základní části italské Serie A Trentino o bod předčila, ale jinak jsou oba soupeři podle jediného českého zástupce v semifinále LM zcela rovnocenní. "Dobře se známe, těžko se můžeme něčím překvapit. Oba vzájemné zápasy v lize vyhrál celkem suverénně domácí tým, tak doufám, že to neutrální prostředí v Praze bude nakloněné nám a pomůže nám do finále," řekl s úsměvem Lébl.

Stěžejní podle něho bude ubránit vynikajícího bulharského útočníka Mateje Kazijského, na jehož spolupráci se srbským nahrávačem Nikolou Grbičem hra Trentina stojí. "A myslím si, že kdo postoupí z našeho semifinále, tak už si titul nenechá ujít. Ta touha a motivace obou týmů je obrovská," prohlásil.

Pražskou halu si vyzkoušel už v roce 2006, kdy se v ní národní mužstvo před odjezdem na MS utkalo s Ruskem. "Je krásná, ale obrovská. My jsme zvyklí na haly tak nejvýš pro deset až dvanáct tisíc lidí, sem se vejde sedmnáct. I proto jsem rád, že jsem v ní už hrál," konstatoval Lébl.

S klubovým volejbalem se do Čech vrátí po 11 letech, které uplynuly od jeho odchodu z extraligy do belgického Maaseiku. V rodném městě však prý čas na žádné mimosportovní záležitosti nebude. "Vlastně z Prahy uvidím to samé, co z každého jiného města - letiště, hotel a halu. Nic jiného při tom nabitém programu nepřichází v úvahu. Jedině snad kdyby to všechno vyšlo, že bychom někde poseděli v neděli večer," řekl 201 centimetrů vysoký hráč, který týden po finále Ligy mistrů oslaví 29. narozeniny.

Macerata přešla přes obhájce z Kazaně

Ve čtvrtfinále Macerata přešla přes obhájce prvenství z Kazaně. "Ale ta už nebyla tak silná jako loni. Zůstali sice Američani Ball i Stanley, ale spousta ruských reprezentantů odešla jinam. Třeba Teťjuchin, a ten byl podle mne pro ten tým důležitější než Stanley," podotkla opora české reprezentace.

V Itálii nyní panuje velké očekávání, jak semifinálový duel Ligy mistrů dopadne. "Noviny nikoho nefavorizují, to by dost riskovaly, čeká se velká bitva. Ale fanoušci se moc těší, protože to spojí i s prohlídkou Prahy, a tu atmosféru si určitě užijí i hráči," uvedl Lébl. Tým je podle jeho slov zdravotně v pořádku, jen základní sestava musí po náročném programu posledních týdnů "dobít baterky".

V play off italské ligy vede Macerata nad Trevisem 2:0, druhé vítězství si připsala v neděli v soupeřově hale. "Vyhráli jsme tam 3:2, domů jsme se vrátili v noci a sil bylo málo. Takže pak jsme dostali den a půl volna, teď nás do pátku čeká hlavně posilovna a taktické tréninky zaměřené na zápas s Trentinem. A hlavně si zase musíme zvyknout na jiné balony, s kterými se Liga mistrů hraje," poznamenal pětinásobný český Volejbalista roku.

Reklama