Hlavní obsah

Basketbalistky USK Praha ukončily nadvládu Brna a mají titul

BRNO

Basketbalistky ZVVZ USK Praha v sobotu ukončily třináctileté kralování Gambrinusu Sika Brno v české lize. Vysokoškolačky v rozhodujícím pátém utkání porazily obhájkyně titulu v jejich domácí hale 78:71 a dokonaly obrat ve finálové sérii, ve které prohrávaly už 0:2 na zápasy.

Článek

Stejně jako v předchozích dvou zápasech slibovaly hned úvodní minuty neúprosnou bitvu s přísnou defenzivní taktikou. Režie v brněnském týmu se chopila africká opora Maigaová-Baová, která se dostávala po individuálních akcích do střeleckých pozic a přesně zakončovala. Značně hůře na tom ale byla s proměňováním trestných hodů. Agresivitou v obraně a rychlostí v protiútocích vynikala i domácí kapitánka Horáková.

Basketbalistky USK ale nezůstávaly v ničem pozadu. Dirigentkou s velkou údernou silou byla Američanka Whalenová, které nevadilo ani osobní bránění v tom, aby se bleskově uvolňovala a střílela. Vysokoškolačkám ale střelba z tříbodového území tentokrát nevycházela podle představ. Za první poločas se ze čtrnácti pokusů trefily pouze dvakrát.

Obhájkyně titulu si po většinu prvního poločasu udržovaly nepatrný náskok, který se nejvýše vyšplhal na šest bodů. Soupeř většinou pouze dotahoval a těsně před přestávkou se vrátit zpět do hry snížením na 34:36.

USK získal po sérii domácích chyb vedení

Po změně stran vlétla do hry v domácím dresu Němka Fröhlichová. Dravé úniky neomylně zakončovala, doskakovala a vyburcovala spoluhráčky k trháku. Brňanky měly ve 28. minutě už desetibodový náskok 53:43, ale místo uklidnění je postihla herní křeč, která se projevila zbrklostí v zakončení. Náskok rychle ztratily, k čemuž dopomohla těsně před koncem třetí čtvrtiny tříbodovým košem Maltsiová.

Zápas gradoval a USK necelých sedm minut před koncem získal po sérii domácích chyb podruhé v zápase vedení. Proti agresivní a pohyblivé obraně vysokoškolaček působily v závěru brněnské basketbalistky bezradně. Nedokázaly si najít prostor ke střelbě a ztrácely míče. Naopak vysokoškolačky působily klidněji, rozhodující osmibodový náskok vypracovaly přesnými střelami Maltsiová a Salesová.

I když v závěru Brňanky bojovaly a v poslední minutě snížila Kulichová na 71:73, výsledek už po sérii nezdařených tříbodových střel neotočily.

Gambrinus Sika Brno - ZVVZ USK Praha 71:78 (23:20, 36:34, 53:50)
Nejvíce bodů: Kulichová a Maigaová-Baová po 14, Fröhlichová a Horáková po 11 - Maltsiová 21, Whalenová a Salesová po 14, Ferančíková 11. Rozhodčí: V. Lukeš, Macela, Vondráček. Trestné hody: 23/10 - 16/12. Fauly: 17:22. Trojky: 3:6. Diváci 1950. Nejlepší hráčka: Maltsiová. Konečný stav série: 2:3.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články