Hlavní obsah

Basketbalistky USK oslavily titul "zakázaným" šampaňským

Basketbalistky USK Praha se po čtrnácti letech vrátily na ligový trůn, který od roku 1996 patřil neotřesitelně jejich finálovým soupeřkám z Brna. Za tu dobu s Gambrinusem a jeho předchůdcem Žabovřeskami devětkrát vysokoškolačky finálovou sérii prohrály.

Článek

Když v sobotu na desátý pokus dokonaly senzační obrat ze stavu 0:2 na zápasy, vytryskl na brněnské palubovce gejzír jejich radosti. V rukách Pražanek se ihned objevilo šampaňské, ačkoliv měl tým zakázáno jej do Brna brát. "Do autobusu nesměla ani láhev. Jsem pověrčivý a všechny jsem podrobil přísné kontrole. Nevím, kdo tak rychle láhve obstaral. Oslavy plánujeme až na další den. I když se večer také někde zastavíme," uvedl na tiskové konferenci asistent trenéra USK Ivan Beneš.

Jeho brněnský protějšek Vlastimil Havlík neskrýval zklamání. "Poslední tři zápasy byly jako přes kopírák. Měly dramatičnost a napínavé závěry. Všechny ale pro nás skončily špatně," konstatoval Havlík. Podle něj se rozhodující duel zlomil na konci třetí čtvrtiny. "V této pasáži jsme dobrou hrou získaly náskok deseti bodů. V posledních dvou minutách třetí čtvrtiny jsme ale soupeřkám vlastními chybami a zbrklou střelbou darovali několik míčů a také sedm bodů. V závěru jsme už hráli vabank a stříleli na koš jednu ránu za druhou, ale nepřesně," popsal příčiny porážky Havlík.

Beneš vyzdvihl nesmírnou bojovnost a herní nasazení obou týmů. Právě v tom bylo podle něj poslední utkání jiné. "V sobotu totiž nebyl prostor vůbec na žádnou krásu. Z obou stran se hrálo na doraz. Nám se zápas v počátku moc nevydařil, dělali jsme dost chyb. Zázračně jsme v poločase prohrávali jen o dva body, neboť jsme hlavně chybovali v útoku," uvedl Beneš.

Pražanky utkání nevzdaly 

Na druhém poločase si cenil toho, že když Brňanky získaly převahu a tlak, tak jeho svěřenkyně utkání nevzdaly. "Ve chvíli, kdy Brno vedlo o deset bodů, tak jsme bojovali a nesklopili hlavu. Rozhodly maličkosti v konci. Soupeřky musely jít do riskantního zakončení a to jim naštěstí pro nás nevyšlo," dodal Beneš.

Brněnská kapitánka Hana Horáková také litovala, že si její tým zbytečně zkomplikoval cestu k vítězství ve třetí čtvrtině. "Už jsme vedly o deset bodů a naprosto zbytečně jsme náskok netaktickou hrou ztratily. V závěru se už mnoho dělat nedalo. Pouze riskovat, už jsme hrály v křeči," posteskla si Horáková.

Pro kapitánku vysokoškolaček Michaelu Ferančíkovou bylo zase utkání poslední v její kariéře. Ani zisk titulu prý už na jejím rozhodnutí nic nemůže změnit. "Nejvíce si cením toho, že jsme ze stavu 0:2 dokázaly výsledek otočit a vyhrát třikrát po sobě. Nedaly jsme hlavu dolů, bojovaly, všichni do toho daly všechno. Když jsme ale prohrávaly o deset bodů, tak jsem si říkala, že už nemáme na zvrat," přiznala Fernačíková.

Reklama