Hlavní obsah

Basketbalisté Nymburka obhájili vítězství v Českém poháru

BRNO

Basketbalisté Nymburka porazili ve finále Českého poháru Prostějov 86:61 a získali trofej potřetí za sebou. Na třetím místě skončily Pardubice, které v duelu poražených semifinalistů zdolaly po dramatické koncovce Nový Jičín 76:74.

Článek

Finálový duel, který byl reprízou loňského utkání o celkové prvenství, byl vyrovnaný pouze v úvodní čtvrtině. To Prostějov stačil ubránit protiútoky soupeře a prosazoval se také v koncovce. O výsledku rozhodla druhá čtvrtina, ve které Nymburk svého protivníka přehrál ve všech směrech a desetiminutovku vyhrál 25:6. I když Prostějov nerezignoval, jeho soupeř už v pohodovém tempu dotáhl zápas k jednoznačnému vítězství.

"K finálovému zápasu jsme přistoupili zodpovědně, protože známe kvality Prostějova. Klíčem k naší výhře byla kvalitní obrana, pohlídali jsme si hlavní střelce soupeře Beechuma a Fallse. Chtěl bych poděkovat našim hráčům za výborný výkon ve druhé čtvrtině. V těchto deseti minutách jsme rozhodli o výsledku," uvedl trenér Nymburka Muli Katzurin.

Trenér Prostějova Peter Bálint viděl příčinu porážky zejména v únavě svých svěřenců. "V sobotním semifinále jsme hráli jen s osmi hráči a dnes se projevilo vyčerpání. Skvělá obrana soupeře nás donutila k mnoha chybám a těžkým střeleckým pozicím. Ale jsem rád, že jsme ve druhém poločase udrželi vyrovnanou partii," dodal Bálint.

Drama v závěru 

Souboj o třetí místo nabídl zejména v závěru drama. Jedenáct minut před koncem ještě Pardubice vedly o patnáct bodů 63:48, v poslední čtvrtině ale chybami umožnily soupeři zkorigovat výsledek. V poslední minutě dokonce Reinberger tříbodovou střelou vyrovnal na 74:74. Pět sekund před koncem ale Špaček proměnil oba trestné hody a zajistil Pardubicím bronzové medaile.

"Po sobotním výprasku od Nymburka mě nedělní výsledek potěšil. Po celé utkání jsme bojovali, hráli dobře v obraně. Cestu k vítězství jsme si ale zbytečně zdramatizovali a o úspěchu nakonec rozhodlo více štěstí," poznamenal trenér Pardubic Slobodan Nikolič.

Kouč Nového Jičína Zbyněk Choleva si stěžoval na špatnou koncovku svých svěřenců. "Poslední čtvrtinu jsme ale dokázali zdramatizovat. Vítězství jsme měli na dosah, ale bohužel jsme chybovali a neuspěli jsme," řekl.

Závěrečný turnaj Českého poháru basketbalistů v Brně
Finále: Nymburk - Prostějov 86:61 (18:16, 43:22, 66:38). Nejvíce bodů: Gray 14, Jagodnik 13, Lee 12, Schilb 10 - Miller 19, Hanavan 15, Falls 8. Rozhodčí: Zachara, Paulík, Vondráček. Trestné hody: 24/18 - 23/17. Fauly: 24:26. Trojky: 4:4. Diváci: 500. Nejlepší hráč: Gray.
O 3. místo: Pardubice - Nový Jičín 76:74 (21:15, 46:39, 63:52). Nejvíce bodů: Sirvydis 15, Šteffel 14, Špaček 11, Grepl 10 - Walker a Gavlák po 16, Šarovič 13, Reinberger 12. Rozhodčí: V. Lukeš, Vrážel, Hruša. Trestné hody: 10/8 - 17/7. Fauly: 22:16. Trojky: 12:5. Diváci: 450. Nejlepší hráč: Šteffel.

Reklama

Související témata: