Hlavní obsah

Ebdon dobyl snookerové China Open

Adam KubínSport.cz

Osmatřicetiletý hráč, který si prožil pekelnou sezonu a kterému hrozilo vyřazení z elitní top 16 nyní všechny přesvědčil, že je před Mistrovstvím světa opět na cestě vzhůru. Petera Ebdona, účastníka březnové pražské exhibice Bitva králů, by na počátku bodovaného turnaje China Open v Pekingu netipoval na celkového vítěze snad nikdo.

Článek

Dokonce ani po prvních dvou kolech to nevypadalo, že by mohl pomýšlet na příčky nejvyšší. V prvním kole vyřadil divokou kartu Číňana Tanga Juna 5-3 a v kole druhém do té doby výborně hrajícího Davea Harolda také 5-3. Čtvrtfinále turnaje mu přineslo první větší zkoušku, neboť narazil na sedminásobného mistra světa Stephena Hendryho. Toho nakonec porazil více než přesvědčivě v poměru 5-1.

Znovuzrozený Ebdon, mistr světa z roku 2002, pojal ve stejném duchu i semifinálové střetnutí s překvapením turnaje Stuartem Pettmanem a vyprovodil jej po výsledku 6-1, po kterém postoupil do svého prvního bodovaného finále od roku 2006. V něm na něj čekal přemožitel aktuálního mistra světa a světové jedničky Ronnie O´Sullivana, Čaroděj z Wishaw John Higgins.

První bodovaný titul od roku 2006

Po vyrovnaném boji do stavu 8-8 prokázal Ebdon svůj pověstný klid a dvěma zbývajícími potřebnými framy rozhodl o svém celkovém vítězství 10-8. Získal tak svůj první bodovaný titul od roku 2006, kdy triumfoval na UK Championship. Kromě poháru si také odnesl šek na 52 000 liber a pořádnou porci sebevědomí před posledním, ale zároveň největším turnajem na této planetě - mistrovstvím světa.

"Je to úžasné, když jsem sem přijel, byl jsem zřejmě ten poslední hráč, od kterého by se čekalo, že to tu vyhraje," řekl Peter. "Vyhrát právě tady je sen a odměna za veškerou tvrdou práci. Na tento úspěch jsem neuvěřitelně pyšný a abych mohl naznačit, jak moc důležité to pro mě je, mohu to směle srovnat s tituly z mistrovství světa a UK."

"John je jedním z největších hráčů, které jsme kdy viděli, ale ani jeden z nás nehrál dobře a byl to spíše nervózní zápas." Čaroděj z Wishaw Higgins řekl: "Jsem zklamaný, protože jsem během celého zápasu nehrál dobře. Netrefil jsem až příliš mnoho jednoduchých koulí. Peter také nehrál nijak zvlášť, ale byl lepší než já. Zahrál několik bláznivých strků a vy nikdy nevíte, co se bude dít dál. Svým náběhem v posledním framu ukázal svou třídu, takže všechna čest."

Reklama