Hlavní obsah

Gambrinus Brno vymění většinu zahraničních basketbalistek

BRNO

Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno opustí po nevydařené sezóně většina zahraničních posil. Právě ty mohly podle manažera klubu Jiřího Hamzy z velké části za neúspěch ve finále ligy s USK Praha, který sesadil brněnský tým po třinácti letech z domácího trůnu.

Článek

"Už se viděly doma," řekl ve středu Hamza ČTK s tím, že hráčky z ciziny ztratily v rozhodujících bojích o titul koncentraci.

Už před závěrem sezóny ohlásila konec svého působení v Evropě Američanka Tamika Whitmoreová, klub neprodlouží smlouvy ani s Hamchetou Maiga-Baovou z Mali a Maďarkou Timeou Ivkovičnéovou-Béresovou. Vedení se chce domluvit na ukončení spolupráce také s další maďarskou hráčkou Zsófií Fegyvernekyovou.

"Na příští sezónu si z cizinek necháme pouze Němku Lindu Fröhlichovou. Pochopitelně zůstanou Slovenka Zuzana Žirková a všechny české hráčky," řekl ve středu ČTK manažer Jiří Hamza. Tým chce posílit o tři zahraniční hráčky a jednu talentovanou českou basketbalistku. "Maiga-Baová chtěla přijet až v lednu, což jsme nemohli akceptovat. Budeme mít pouze povolených pět cizinek, mít nějakou zahraniční hráčku navíc považuji za chybu," uvedl.

Ke změnám dojde i v realizačním týmu, i když hlavní trenér Jan Bobrovský zůstává. "Budeme zvažovat působení asistentů Vlastimila Havlíka a Milana Veverky," řekl Hamza.

Vzhledem k celosvětové ekonomické krizi připravuje i výrazné snížení rozpočtu. "Toky financí od sponzorů slábnou. Není to příjemná situace, ale buď nás to zvedne, nebo odsune do basketbalových dějin. Nešetříme jen my, šetřit musí i další kluby a musí si to uvědomit i sportovci," uvedl Hamza.

Finálová prohra Brna nemá žádný vliv na jeho postavení v příštím ročníku Evropské ligy, kde budou opět startovat dva české týmy. "Musím sportovně uznat, že USK byl lepší a vyhrál titul zaslouženě. Nám všem se ale ulevilo, neboť odpadl psychický tlak na naši neomylnost, kterému jsme byli po léta vystaveni," dodal Hamza.

Reklama

Související témata: