Hlavní obsah

Volejbalistky Brna zaskočily ve druhém finále Prostějov

Volejbalistky Brna porazily ve druhém extraligovém finále po více než dvouhodinové bitvě Prostějov 3:2 na sety a vyrovnaly stav série na 1:1 na zápasy. O výsledku rozhodl bojovný výkon Králova Pole, které stále postrádalo nemocnou oporu Kateřinu Božkovou, v posledních dvou sadách. Dramatickou koncovku čtvrtého setu vyhrálo Brno 34:32 a rozhodující tiebreak 15:9. Třetí utkání se hraje v sobotu v Prostějově.

Článek

V úvodním setu přehrávaly Brňanky své soupeřky přesně podle taktického plánu trenéra Ondřeje Marka. Lépe kombinovaly, na síti uhlídaly nebezpečnou Spalovou a hlavně získávaly důležité body přesným podáním. Prostějov tápal zejména při příjmu podání a nedostával se ke své nejsilnější zbrani - zakončení. Brňanky odskočily soupeřkám už ve střední části setu a zásluhou důrazně hrající Mikyskové, která zakončovala většinu akcí, získaly osmibodový náskok 23:15. Při podání Soarezové ještě hostující volejbalistky skóre zkorigovaly.

Poněkud jiný obraz měl druhý set, v němž se už Hanačky začaly mnohem více prosazovat v útoku i na blocích a zejména zlepšily příjem podání. Prostějov odskočil od stavu 12:12 a získal náskok 20:13. V tu chvíli vyšel Markovi tah se zařazením Bradáčové, která na podání získala pět bodů a poslední dva servisy zakončila dokonce esem. Brňanky snížily na 19:21, koncovku už ale hráčky Prostějova z rukou nepustily.

V režii hostů byla i třetí sada. Na síti rozehrála smečařský koncert Spalová, která strhla svým výkonem i levorukou smečařku Bramborovou. I když domácí volejbalistky bojovaly, Prostějov méně chyboval a připisoval cenné body.

Nejurputnější boj ve čtvrtém setu

Největší bitvu přinesla čtvrtá sada. Domácí volejbalistky poněkud zaspaly úvod a prohrávaly už 3:9. Pak vedle bojovnosti zlepšily i výkon na síti jak při bránění útoků soupeřek, tak tlakem v útoku. Díky tomu otočily na první pohled beznadějně vypadající stav. V závěru sady měly Brňanky devět setbolů proti jedinému prostějovskému. Poslední slovo měla přesně smečující Mikysková.

Hanačky se z prohry v dramatické sadě už nevzpamatovaly. V tie-breaku chybovaly, nechaly se přehrát na síti a zcela vypadly z rytmu. Stejně jako v předcházející sadě měla poslední slovo Mikysková, který přesným blokem zápas zakončila.

"V prvním setu nám vycházelo podání, v dalších dvou jsme od toho už upustily. Stále útočila pouze Mikysková, která soupeřky utloukla ve čtvrtém setu," řekl asistent brněnského trenéra Vladimír Samek. K Mikyskové se přidala pouze Onderková, další hráčky ale v útoku zaostávaly. Na podání vynikaly Bradáčová a Kadlcová. "Právě přesným podáním jsme dotáhli utkání do vítězné koncovky, i když jsme měli problémy s ubráněním Bramborové," dodal Samek.

Trenér Prostějova Miroslav Čada přiznal, že od konce čtvrtého setu a v tie-breaku soupeřky excelovaly zejména při podání. "Ve čtvrtém setu jsme nevyužili vedení 9:4 a 13:8. Udělali jsme hodně chyb na přihrávce a v mezihře. Domácí volejbalistky tuto nabídku využily, povedlo se jim střídání. Dostaly se do euforie a utkání už dotáhly do vítězné koncovky. My jsme byli mírně lepší v útoku. Domácí měli více bloků, na přihrávce to bylo podobné. Ale servis byl na straně Brna," uvedl Čada.

Pětisetové drama se odehrálo také ve druhém utkání o třetí místo, v němž uspěl Olymp Praha a vyrovnal sérii s Olomoucí na 1:1. Hanačky, kterým se ve třetím setu zranila Veronika Mátlová, promarnily v rozhodující sadě vedení 10:6 a 13:10. O držitelkách bronzových medailí se rozhodne v sobotu.

Druhé finálové utkání extraligy volejbalistek:
KP Brno - VK Prostějov 3:2 (20, -20, -19, 32, 9)
Rozhodčí: Renčín, Krtička. Čas: 121 min. Diváci: 900. Stav série: 1:1.
Brno: Onderková, Kubínová, Útlá, Mikysková, Svobodníková, Noseková, libero Jášová - Melichárková, Bradáčová, Hanusová, Kadlcová.
Prostějov: Jelínková, Pušněnková, Bramborová, Spalová, Thomasová, Soaresová, libero Tomanová - Kučerová.
Druhé utkání o 3. místo v extralize volejbalistek:
Olymp Praha - Olomouc 3:2 (24, -20, 22, -23, 13)
Rozhodčí: Činátl, Rychlík. Čas: 123 min. Diváci: 250. Stav série: 1:1.

Reklama

Související témata: