Hlavní obsah

Nymburk možná vymění českou ligu za Jadranskou

Basketbalisté Nymburka možná v příští sezóně nenastoupí do české, ale Jadranské ligy. Soutěž elitních klubů z bývalé Jugoslávie by prý Středočechy měla lépe připravit na jejich vystoupení v mezinárodní pohárové soutěži Eurocup, v níž se dvakrát za sebou marně pokoušeli o postup mezi nejlepších šestnáct celků.

Článek

Nymburští by se prý do české ligy ale zase rádi vrátili v její rozehrané sezoně. A nyní vymýšlejí model, za jakých okolností by mohli neobvyklou rošádu realizovat. Zároveň si uvědomují, že jejich šance nejsou velké. Rozhodnutí se dozví zřejmě v polovině června.

"Šance jsou menší než padesátiprocentní. Ale nechceme se té možnosti jen tak vzdát," řekl ČTK asistent prezidenta nymburského klubu a jeho tiskový mluvčí Jiří Zídek s tím, že klub považuje za nereálné současně hrát českou a Jadranskou ligu a navíc ještě Eurocup.

Středočeši však na středečním setkání tuzemské Asociace ligových klubů už sondovali, zda by jejich konkurenci nevadilo, že by další soutěžní ročník nezahájili v české lize, kterou pětkrát za sebou vyhráli. "Nikdo nebyl proti, což pro nás byl také důležitý signál," dodal Zídek s tím, že se ale vůbec nehovořilo o tom, za jakých podmínek by se Nymburk mohl v rozehrané soutěže opět zapojit.

Nymburk v letošní sezóně prohrál jen jednou

Nymburští si od účasti v Jadranské lize slibují, že jim zajistí víc kvalitních zápasů než česká liga. V ní jen stěží hledají konkurenci, v dosavadním průběhu letos prohráli jen jednou z 39 duelů. "Je patrné, že nám domácí liga velké množství těžkých, vypjatých zápasů a zejména koncovek nepřipravuje, a proto jsme ve snaze býti lépe připraveni na evropské pohárové klání oslovili vedení Jadranské ligy," vysvětlil Zídek.

"Definitivní rozhodnutí ze strany Jadranské ligy očekáváme kolem poloviny června, kdy již bude známa třináctka přímých účastníků další sezony na základě výsledků z domácích soutěží a vedení soutěže se rozhodne, komu udělí jednu divokou kartu, kterou má k dispozici," dodal Zídek.

V Jadranské lize se letos utkalo 14 mužstev - pět srbských, čtyři chorvatská, tři slovinská a po jednom z Černé Hory a Bosny a Hercegoviny. V semifinále soutěže je mimo jiné i Hemofarm Vršac, s nímž Nymburk v Eurocupu dvakrát prohrál - jednou o osm a pak o dva body. Kdyby se Nymburk do Jadranské ligy dostal, měl by jistotu sehrání 26 duelů.

Reklama

Související témata: