Hlavní obsah

Volejbalisté Českých Budějovic vyhráli první finále v Kladně 3:2

Volejbalisté Českých Budějovic vyhráli po více než dvouhodinovém boji první finále extraligy. Tým, který usiluje o třetí mistrovský titul za sebou, v pátek v kladenské hale zdolal vítěze základní části 3:2. K úspěchu se hosté odrazili výhrou 35:33 v dramatické koncovce první sady, v níž odvrátili devět setbolů. Druhý zápas série na tři vítězství se hraje v sobotu od 18:00 rovněž v Kladně.

Článek

Úvod utkání se nesl především ve znamení četných soubojů českobudějovického univerzála Boniniho s domácími blokaři. Zatímco urostlý Argentinec po Sládečkových nahrávkách většinou uměl kladenskou obranu překonat, Jihočeši bránili úspěšněji. Hosté se dokázali vypořádat i s nepříjemným soupeřovým podáním, přesto si větší náskok nevypracovali.

V koncovce pak Čajan zaútočil do autu a po špatném příjmu Böhmova prudkého servisu mělo Kladno za stavu 24:22 dva setboly. Jenže je nevyužilo, v následném dramatu promarnilo ještě sedm dalších a po blocích na Böhma a Svobodu se Českobudějovičtí radovali z výhry 35:33. Úvodní sada trvala bezmála 40 minut.

Začátek druhého dějství vynesl Kladnu čtyřbodový náskok. Ten Středočeši dlouho drželi, některé kombinace nahrávače Skladaného s domácími smečaři našly soupeřovu obranu zcela nepřipravenou, ale ani hosté se rozhodně nehodlali vzdát bez boje. Pečlivá práce dvaačtyřicetiletého blokaře Pochopa na síti znamenala vyrovnání na 21:21, jenže kladenskému trenéru Lickovi vyšlo taktické střídání a zásah střídajícího Šrámka sadu ukončil.

Mistr z roku 2005 však dál marně hledal soustavnější oporu v servisu, takže českobudějovický režisér Sládeček mohl vedle Boniniho zapojovat rychlými nahrávkami do útoku také oba smečaře i středové hráče. Šestibodovou ztrátu domácí stahovali marně, ve čtvrtém setu ale bodová houpačka pokračovala s téměř navlas stejným scénářem na druhé straně.

První finále tak musel rozhodnout tie-break. Dlouho těsné skóre převážil blok střídajícího Macha na Svobodu, po němž hosté vedli 13:11. Kladnu pak už nebylo nic platné ani heroické úsilí v poli, při druhém mečbolu se na středu sítě razantně prosadil Sukuba.

Kladno - České Budějovice 2:3 (-33, 23, -21, 14, -12)
Rozhodčí: Švejda, Činátl. Čas: 132 min. Diváci: 750. Stav série: 0:1.
Kladno: Linz, Sobotka, Skladaný, Böhm, Fokt, Svoboda, libero Minařík - Polanský, Diviš, Šrámek, Barák. Trenér: Licek.
Č. Budějovice: Sládeček, Zach, Pochop, Bonini, Čajan, Sukuba, libero Habada - Mach, Michálek. Trenér: Brom.

Reklama

Související témata: