Hlavní obsah

Volejbalistky Prostějova získaly první extraligový titul

BRNO

Volejbalistky Prostějova získaly první mistrovský titul. Ve čtvrtém finálovém utkání extraligy dnes v Brně porazily domácí tým KP za pouhou hodinu 3:0 po setech 25:17, 25:17 a 25:18. Celou sérii tak vyhrály 3:1 na zápasy. Na rozdíl od předcházejících tří vzájemných finálových duelů tentokrát prostějovský tým předčil Brňanky ve všech směrech a dosáhl nejsnadnějšího vítězství.

Článek

"Volejbalově jsme dnes soupeřky přehráli zcela jednoznačně jak v útoku, tak i v obraně," uvedl trenér Prostějova Miroslav Čada, který získal už šestý český titul. Předcházejících pět vybojoval právě na lavičce Brna.

Hanačky podle něj získaly titul zasloužené, neboť za celou sezónu prohrály pouze dva zápasy. "Ukázalo se, že soupeřky bojovaly a dělaly, co mohly. Náš dnešní výkon byl z celé série nejlepší. Jsem rád, že jsme už v Brně rozhodli o titulu a nemuseli jsme ještě jednou hrát v Prostějově," dodal Čada.

Všechny tři sady měly obdobný průběh. Snaživě hrající domácí volejbalistky držely se svými soupeřkami krok vždy v úvodu. V prvním dějství do stavu 9:9, v druhém byl jejich maximem stav 13:13. Od poloviny setů ale převzaly režii do svých rukou herně vyzrálejší Hanačky, které vynikaly nejen větší jistotou a klidem, ale zejména přesnější obranou na síti, důraznějším útokem a tvrdším podáním.

Tahnounkou Prostějova Spalová

Tahounkou Prostějova byla zkušená Spalová, kterou dobře doplňovaly levoruká Bramborová, Soaresová a Tomanová, která posbírala hodně míčů v poli. Postupně se k nim přidaly přesným útočným pojetím všechny další hráčky.

Brňanky bez své hlavní opory Božkové bojovaly, v útoku se prosazovala dravá Mikysková a na bloku Útlá. O vyrovnanější průběh v koncovkách jednotlivých setů se ale domácí celek připravil vlastními nepřesnostmi. Oproti předcházejícím soubojům Brňanky zcela propadly na bloku, kde zastavily pouze tři útoky soupeřek.

V závěrečném setu měl Prostějov rychlý nástup, po kterém získal vedení 6:1. Brňanky se ještě na chvíli vzchopily a stáhly na rozdíl jednoho bodu. Závěr byl ale stejný jako v předcházejících dílech.

Dynamicky hrající Prostějov nedal soupeřkám nejmenší šanci na zvrat. Za stavu 24:16 ještě stačily domácí hráčky odvrátit dva mečboly, ovšem třetí už s jistotou hrající Hanačky proměnily a k radosti zhruba stovky svých příznivců mohly začít slavit.

Marek: Prostějov byl lepší

Kouč volejbalistek Brna Ondřej Marek přiznal, že zápas byl zcela jednoznačný. "Prostějov byl lepší ve všech herních činnostech. Hrál tak, jak v začátku sezóny, kdy nám nedal vůbec šanci. Výkonnostně jsme šli dolů, hůře jsme podávali, byli jsme méně důrazní v útoku. Hlavním jazýčkem na vahách bylo, že se Prostějovu podařilo ubránit Soňu Mikyskovou, se kterou měly soupeřky v prvních dvou zápasech problémy," tvrdil Marek.

Hráčky Prostějova už chtěly dlouhou sezonu ukončit. "Nechtěly jsme už jít na čtvrteční trénink. Proto jsme na soupeřky hned od začátku vlétly," uvedla jedna z hlavních prostějovských opor Milada Spalová, která neskrývala radost ze svého prvního českého titulu. Ve sbírce úspěchů už přitom má tři tituly, které získala ve Francii, Polsku a Turecku.

"Hrály jsme s maximální koncentrací. Hlavní naší zbraní byl tvrdý servis. Díky němu jsme se dostaly rychle do tempa, naopak soupeřky se trápily," dodala Spalová, která přiznala, že oslavy prvního titulu budou velké.

Čtvrté finálové utkání extraligy volejbalistek:
KP Brno - VK Prostějov 0:3 (-17, -17, -18)
Rozhodčí: Pavelek, Antušák. Čas: 60 min. Diváci: 1300. Konečný stav série: 1:3.
Brno: Onderková, Kubínová, Útlá, Mikysková, Svobodníková, Noseková, libero Jášová - Melichárková, Hanusová, Bradáčová. Trenér: Marek.
Prostějov: Jelínková, Spalová, Tomašeková, Pušněnkovová, Soaresová, Bramborová, libero Tomanová. Trenér: Čada.
Konečné pořadí extraligy 2008/09:
1. Prostějov, 2. Brno, 3. Olomouc, 4. Olymp Praha, 5. Ostrava, 6. Liberec, 7. Slavia Praha, 8. Přerov, 9. Frýdek-Místek, 10. Střešovice (sestup).

Reklama

Související témata: