Hlavní obsah

Stolní tenisté berou na šampionátu každý vyhraný zápas

PRAHA

Bez přehnaných očekávání v pátek odletěla česká výprava na mistrovství světa jednotlivců ve stolním tenisu do Japonska. V Jokohamě začne šampionát v úterý a největší nadějí na úspěch je tradičně dlouholetá tuzemská jednička Petr Korbel.

Článek

Spolu s ním se pokusí prorazit ještě čtveřice Luboš Jančařík, Josef Šimončík, Antonín Gavlas a Jakub Kleprlík a mezi ženami trojice Renáta Štrbíková, Iveta Vacenovská, Dana Hadačová.

"Jako vždy bude záležet na losu. Petr (Korbel) je největší hvězdou a pro něj je nejhorší projít první kolo, než se rozhýbe. Ale když ho přežije a bude mít slušný los, tak může jít dál," řekl trenér mužů Tomáš Demek. "Ostatní kluci, když projdou z kvalifikace a zvládnou i první kolo, tak to bude fantastické," dodal.

Sedmatřicetiletý Korbel odjel na svůj jubilejní desátý šampionát jednotlivců. "Vždycky jsem spokojený, když na stole prodám, co jsem natrénoval," uvedl s tím, že k favoritům na medaile nepatří. "Těžko můžu říkat, že to chci vyhrát. Chci dojít co nejdál."

Z pětice hráčů si Gavlas a Kleprlík hradí účast v Japonsku z vlastních prostředků. Svaz totiž financuje jen tři muže a tři ženy, i když česká kvóta je pět plus pět. "Peníze by se sehnat měly," pronesl Demek. Pokud Gavlas s Kleprlíkem překvapí, mohli by dostat určitou kompenzaci. "Já bych se za ně postavil," dodal kouč.

Závěrečná příprava v Ostravě

Muži absolvovali závěrečnou přípravu v Ostravě společně s Poláky a Rakušany a tréninky si moc pochvalovali. Snažili se také imitovat podmínky v Jokohamě, proto hráli ve velké hale. "Tréninky byly skvělé, tak se to snad odrazí na našich výkonech," řekl Demek.

Stolní tenistky měly tréninkový kemp v Linci, kde působí Vacenovská, která s místním klubem vyhrála před čtrnácti dny Ligu mistryň. "Úspěch povzbudí, ale bude těžké se prosadit na šampionátu proti Asiatkám. Ale zkusím zahrát co nejlépe," uvedla.

Na svém prvním mistrovství světa jednotlivců se představí Hadačová. "Byla jsem dvakrát na mistrovství světa družstev a v Pekingu na olympiádě, takže atmosféru velké akce znám. Ráda bych svým fanouškům udělala radost," řekla hráčka klubu BFV Hassia Bingen, který letos dotáhla až do nejvyšší německé soutěže, když z 30 zápasů prohrála jen dvakrát.

Pětadvacetiletá hráčka ještě loni v létě figurovala na 212. místě světa a momentálně je na 161. pozici. "Na konci roku mám cíl být v první stovce žebříčku a dobrý výsledek na mistrovství světa je k tomu základem," konstatovala Hadačová.

Reklama

Související témata: