Hlavní obsah

Stolní tenista Korbel se do Japonska rád vrací

Dlouhodobě nejlepší český stolní tenista Petr Korbel v pátek společně s kolegy z reprezentace zamířil do svého oblíbeného Japonska, kde strávil pět let hraním exhibiční ligy. V Jokohamě čeká sedmatřicetiletého veterána čtrnácté mistrovství světa v kariéře a jubilejní desáté ve dvouhře. "To asi sedí, ale já si statistiky nevedu," pronesl před odletem.

Článek

Na soustředění českého týmu před MS chyběl, omluvenkou mu ale bylo semifinále Ligy mistrů. Jeho belgický tým sice s favorizovaným Düsseldorfem vypadl, ale dlouhodobá česká jednička alespoň získala čestný bod. "Je lepší vyhrát poslední klubový zápas v sezoně. Člověk má hned lepší pocit do dalších dnů," řekl Korbel.

Na světovém kolbišti jednotlivců se mu ale nikdy moc nedařilo, třetí kolo je jeho maximem. "Ani teď nepatřím mezi ty, s kterými se počítá na výhru," konstatoval. Přesto se pokusí svými zbraněmi, ofenzivní a technickou topspinovou hrou a krátkou hrou nad stolem, projít co nejdále. "Zdravotně jsem v pohodě a poslední týdny mi to docela lítalo. Bude záležet na losu, ale docela si věřím," dodal.

Díky zmíněné soutěži se speciálně do Japonska vždy těší. "Líbí se mi tam, cítím se tam dobře. A i nějaké fráze si samozřejmě pamatuji, to nejde zapomenout," řekl stolní tenista. Možná ho v zápasech povzbudí i jeho fanklub, který tehdy měl. "Hraje se kousek od Tokia. Potěšilo by mě, kdyby přijeli," usmál se Korbel.

Vybojoval v Čibě bronz v družstvech

Ze všech šampionátů mu asi nejvíce utkvěl v paměti hned ten první. Před osmnácti lety s týmem vybojoval v Čibě bronz v družstvech. "Pak jsme ovšem všichni vyletěli v prvním kole jednotlivců, ale to nebylo tím, že bychom slavili do rána," vzpomínal havířovský rodák.

V jednotlivcích považuje za své nejpovedenější mistrovství Šanghaj roku 2005. Tehdy prohrál po boji s pozdějším finalistou Ma Linem. "Cítil jsem se skvěle a patřil tam k nejlepším," uvedl Korbel. Jeho slova potvrzuje i pochvala od legendárního švédského šampiona Jana-Ove Waldnera. "Říkal mi tehdy, že jsem herně vypadal výborně."

Pro nadcházející šampionát si žádnou specialitu nepřipravoval. Jen si zvykal na novinku sezóny, podle níž nesmí hráči čerstvě přelepovat potahy na raketách a mělo by se používat lepidlo na bázi vody. "Ale neděje se tak. Z devadesáti pěti procent se toho hráči nedrží a federace nemá prostředek, jak tuhle levárnu zkontrolovat. Je to hodně divné," zlobil se.

Z toho pohledu Korbela mrzí, že se především hráči neumí ani mezi sebou domluvit a vystoupit proti federaci. "Je třeba bouchnout do stolu a jednotně se postavit, protože si (světová federace) ITTF dělá, co chce," uvedl Korbel a doufal, že v Jokohamě dojde k nějaké hráčské schůzce.

Reklama