Hlavní obsah

Českobudějovičtí volejbalisté jsou potřetí za sebou mistry

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Českobudějovičtí volejbalisté vyhráli potřetí za sebou extraligu. Ve finále vyřazovací části porazili svěřenci trenéra Petra Broma Kladno 3:1 na zápasy, mistrovský titul jim vyneslo páteční domácí vítězství 3:2. Jihočeši přitom ztratili oba úvodní sety, ve čtvrtém pak prohrávali ještě 17:20, přesto nakonec mohlo 2500 příznivců ve vyprodané hale začít bouřlivě slavit.

Článek

Triumfovat v nejvyšší domácí soutěži třikrát za sebou se naposledy podařilo Rudé hvězdě Praha v letech 1984-1986. Kladno, nástupce Odolena Vody, vyhrálo extraligu v roce 2005, poté dvakrát neuspělo ve finále - před třemi lety s Ostravou a letos s Jihočechy.

České Budějovice si stejně jako loni zajistily účast v Lize mistrů, Kladno a bronzová Ostrava mají nárok na start ve Vyzývacím poháru. Pohár CEV bude hrát Dukla Liberec.

V minulém týdnu se na palubovce kladenských vítězů základní části odehrály dvě pětisetové bitvy, čtvrteční třetí zápas v Českých Budějovicích měl naproti tomu zcela jednoznačný průběh pro Jihostroj. Dnes potom domácí volejbalisté dokázali dotáhnout ztrátu dvou setů a v tie-breaku vyhráli 15:9.

Hosté začali lépe a okamžitě odskočili na 0:3. Domácí vyrovnali v polovině setu, když v útoku opět řádil Argentinec Bonini, veterán Pochop pak úspěšným blokem dostal svůj tým do vedení 17:16. V závěru však přitvrdil na servisu střídající Linz a doslova vyrval set Jihostroji z rukou.

Druhá sada se proměnila v obrovské drama. Budějovickým volejbalistům nestačilo ani vedení 20:16, koncovku takticky nejlépe ze všech volejbalistů zvládl kladenský nahrávač Skladaný. Poradil si i s těžkými pozicemi a doprovodil odvážné smečaře k vedení 2:0 na sety.

I v třetím dějství se do vedení probojoval tým trenéra Broma. Do útoku velel paradoxně skvělou obranou kapitán Pochop (11:7). A když dvaačtyřicetiletý blokař přidal i lišácký servis a rychlý útok středem sítě, stav se vyšplhal až na 17:12. Takový luxusní náskok si už úřadující mistr sebrat nenechal.

Přetahovaná o každý bod pokračovala. V úvodu čtvrtého setu se do vedení dostali Kladenští, Šrámek si připsal cenný úlovek při bloku a hosté vedli už o tři body 9:12. Nezměrnou obětavostí v poli se Budějovičtí znovu dotáhli Kladnu na dosah, v poli se ale předvedl i nahrávač Středočechů Skladaný a po jeho zásazích vypadal stav pro domácí hrozivě - 17:20. V koncovce ale znovu zazářil Bonini a dva body přímo z podání rozhodly o výhře domácího mužstva 25:22.

Halo bouřila a nadšeně vyvolávala Argentincovo jméno. V pátém setu zůstal v sestavě Jihostroje Mach, jenž nahradil Pochopa, Budějovičtí vedli 3:1, tři následné body ale patřily Kladnu. V polovině závěrečného setu byl po Boniniho esu stav 8:6 a mohutný Argentinec si přízeň publika viditelně užíval i dál. Byl to právě on, kdo zápas svým blokem zakončil.

Finále extraligy volejbalistů - 4. zápas
České Budějovice - Kladno 3:2 (-22, -27, 15, 22, 9)
Rozhodčí: Dvořák, Dočkal. Čas: 126 min. Diváci: 2500. Konečný stav série: 3:1.
Č. Budějovice: Sládeček, Bonini, Zach, Čajan, Pochop, Sukuba, libero Habada - Mach, Procházka. Trenér: Brom.
Kladno: Skladaný, Svoboda, Böhm, Diviš, Fokt, Sobotka, libero Minařík - Linz, Šrámek. Trenér: Licek.
Konečné pořadí extraligového ročníku 2008/09
1. České Budějovice, 2. Kladno, 3. Ostrava, 4. Opava, 5. Liberec, 6. Příbram, 7. Zlín, 8. Brno, 9. Ústí n. L., 10. Benátky n. J., 11. ČZU Praha (sestup).

Reklama