Hlavní obsah

Cleveland jako první postoupil do 2. kola play-off NBA

NEW YORK

Basketbalisté Clevelandu postoupili jako první do druhého kola play-off NBA. Nejlepší tým základní části zvítězil v nedělním čtvrtém duelu v Detroitu 99:78 a sérii vyhrál 4:0. Jako jediný celek v letošních vyřazovacích bojích tak Cavaliers ještě neprohráli.

Článek

Cleveland se mohl opět spolehnout na superhvězdu LeBrona Jamese, jenž naznamenal více než třetinu bodů svého mužstva. Čtyřiadvacetiletý kanonýr nastřílel 36 bodů, připsal si 13 doskoků, osm asistencí a postaral se o nejranější vyřazení Detroitu z play off od roku 2001.

Cavaliers nyní čeká delší pauza. Jejich soupeř vzejde ze série Atlanta - Miami, kde zatím vedou Heat 2:1 na zápasy.

Na rozdíl od Clevelandu prvním kolem jen klopýtají obhájci titulu z Bostonu, kteří hrají s Chicagem 2:2 na utkání. Bulls vyrovnali díky nedělnímu vítězství 121:118 v druhém prodloužení a navázali tak na výhru v nastavení z prvního duelu.

Hrdinou závěrečných okamžiků byl chicagský John Salmons, jenž v posledních 26 sekundách proměnil čtyři trestné hody a zblokoval potenciálně vyrovnávací trojku Paula Pierce. "Každý, s kým mluvím, říká, že tohle je nejdramatičtější série ze všech. A tohle byl nejlepší zápas v našich životech," poznamenal autor 22 bodů Bulls Ben Gordon.

Vyrovnat sérii na 2:2 se v neděli povedlo také Orlandu, které díky trojce Heda Turkogla v poslední sekundě vyhrálo 84:81 ve Filadelfii. Třicetiletý rodák z Istanbulu dostal šanci rozhodnout po vyrovnání domácích čtvrt minuty před koncem. Několik vteřin vyčkával a dribloval, pak udělal dva kroky k čáře tříbodového území a přes Thaddeuse Younga vstřelil poslední koš zápasu. "Kouč mi věřil. Určil signál na mě a jsem rád, že jsem to zvládl," uvedl Turkoglu.

V jediném utkání Západní konference zdolal Houston 89:88 hosty z Portlandu a díky vedení 3:1 je blízko postupu.

Play-off NBA - 1. kolo
Východní konference
Chicago - Boston 121:118 po 2. prodl., stav série 2:2; Detroit - Cleveland 78:99, konečný stav série 0:4; Philadelphia - Orlando 81:84, stav série 2:2.
Západní konference
Houston - Portland 89:88, stav série 3:1.

Reklama

Související témata: