Hlavní obsah

Dallas je po třech letech ve druhém kole play off NBA

NEW YORK

Basketbalistům Dallasu se po třech letech povedlo znovu úspěšně projít prvním kolem play off NBA. Sérii se San Antoniem ukončili v pátém utkání, v němž na soupeřově palubovce zvítězili 106:93 a vyhráli 4:1 na zápasy. Spurs, kteří v uplynulých šesti letech získali tři tituly, vypadli hned v úvodu vyřazovacích bojů poprvé od roku 2000.

Článek

"Přestříleli nás, byli lepší," uvedl kapitán San Antonia Tim Duncan, který tak brzký konec v play off ještě nezažil. Před devíti lety neúspěšnou sérii s Phoenixem vynechal kvůli zranění kolena.

V úterním souboji texaských rivalů nastřílel Duncan 30 bodů, ještě o bod víc nasbíral v dresu vítězů Němec Dirk Nowitzki. Dallas narazí v dalším kole na lepšího z dvojice Denver - New Orleans.

Jedno vítězství dělí od postupu obhájce titulu Boston. V dalším vyrovnaném duelu s Chicagem zvítězili Celtics 106:104 po prodloužení, které muselo v této sérii rozhodnout už potřetí. Boston vede 3:2 na zápasy a může si zajistit účast ve druhém kole už ve čtvrtek v Chicagu.

Hrdinou zápasu se stal Paul Pierce, který svým košem odvrátil porážku domácího týmu v normální hrací době a v závěru prodloužení zařídil šesti body vítězství. "Byl neuvěřitelný," řek obdivně hráč poražených Bulls Joakim Noah, který zaznamenal 11 bodů a 17 doskoků.

Boston, kterému chybí dlouhodobě zraněný Kevin Garnett, zvládl dramatickou koncovku i bez vyfaulované další opory Raye Allena. "Když se vyfauloval, bral jsem to jako znamení, že je můj čas. Lepší pozdě než nikdy," uvedl Pierce, jenž po Allenově odchodu ze hřiště rozjel svůj střelecký koncert.

Orlando se přiblížilo postupu přes Philadelphii hlavně díky Dwightu Howardovi, jenž dal 24 bodů a doskočil 24 míčů při vítězství 91:78, po kterém floridský klub vede 3:2. Kouč poražených Tony DiLeo si po utkání stěžoval, že Howard porušuje pravidlo o časovém limitu pro pobyt v podkošovém prostoru a zároveň vyzval vedení ligy, aby prověřilo jeho úder loktem na Samuela Dalemberta. "Je to skvělý hráč, hrál výborně, ale musí dodržovat ty tři sekundy. Nepotřebuje žádné výhody," prohlásil DiLeo.

Šanci zajistit si postup v úterý nevyužil Houston, který prohrál v Portlandu 77:88. Domácí opory Brandon Roy a LaMarcus Aldridge přispěli k výhře každý 25 body, přestože nejsou zdravotně v pořádku. Roye trápí viróza a Aldridge loket.

"Někdy hráči, i když jim není dobře, předvádějí to nejlepší, co v nich je. A Brandon přesně to dneska ukázal. Přišel, dostal infúzi a hrál jako šampion," uvedl pochvalně trenér Blazers Nate McMillan. Menší radost už měl z pokuty 25 tisíc dolarů, kterou dostal stejně jako houstonský kouč Rick Adelman a Doc Rivers z Bostonu za nevhodné komentáře po minulých zápasech.

1. kolo play off NBA:
Východní konference - 5. zápasy:
Boston - Chicago 106:104 po prodl., stav série 3:2; Orlando - Philadelphia 91:78, stav série 3:2.
Západní konference - 5. zápasy:
San Antonio - Dallas 93:106, konečný stav série 1:4; Portland - Houston 88:77, stav série 2:3.

Reklama