Hlavní obsah

Čínská finále na MS ve stolní tenisu ovládly světové jedničky

JOKOHAMA

Na mistrovství světa ve stolním tenisu v Jokohamě triumfovali v čínských finále hlavní favorité. Mužskou dvouhru vyhrál první hráč světa Wang Chao, který v úterý smetl trojnásobného světového šampiona Wang Li-čchina 4:0 na sety a radoval se z první velké zlaté medaile mezi jednotlivci. Ženský titul získala podruhé v kariéře Čang I-ning, která zdolala světovou dvojku Kuo Jüe 4:2 poté, co prohrála úvodní dva sety.

Článek

Pátý nasazený Wang Li-čchin v semifinále vyřadil ze hry olympijského vítěze Ma Lina, ale v boji o titul nebyla jednatřicetiletá hvězda o šest let mladšímu krajanovi soupeřem. Wang Chao získal loni v Pekingu stříbrnou medaili a světový žebříček ITTF vede nepřetržitě od října 2007. Nyní vybojoval i první cenný kov ve dvouhře na MS a když využil mečbol, klesl radostí na kolena.

Po dvou olympijských stříbrech získal první velký titul. "Myslím, že jsem potvrdil, že jsem skutečnou světovou jedničkou. Umím využít svých zkušeností, měnit taktiku a kontrolovat rytmus hry, díky čemuž mám méně slabin," řekl rodák z Čchang-čchunu, kde po jeho úspěších vyvěšují transparent s nápisem: "Wang Chao, jsme na tebe hrdí!"

Také v ženském finále obhájkyně titulu neuspěla. Kuo Jüe sice vykročila do boje o zlato lépe, když ve druhém setu povolila soupeřce jen tři míčky. Jenže ta jí následně oplatila podobnou mincí a výhrou 11:2 zahájila obrat. Šestadvacetiletá rodačka z Pekingu se vrátila na světový trůn po čtyřech letech.

V ženské dvouhře se postarala o nejlepší český výsledek na šampionátu Iveta Vacenovská, která si zahrála ve čtvrtfinále, což se žádné reprezentantce nepovedlo dlouhých 22 let.

Číňané získali v Jokohamě sedmnáct z dvaceti možných medailí a zaznamenala nejúspěšnější vystoupení na MS od roku 1926. Jen tři bronzy přepustila zástupcům Japonska, Singapuru a Koreje.

"Když bude jeden tým pořád všechno vyhrávat na mistrovství světa i na olympiádě, pak může být ohrožena pozice stolního tenisu na olympijských hrách," obává se Jao Čen-sü, viceprezident Čínské asociace stolního tenisu, který je zároveň technickým delegátem mezinárodní federace ITTF. "Je nuda vidět pořád stejné barvy proti sobě," uvedl další čínský funkcionář Sü Jin-šeng.

Příští šampionát se koná v roce 2011 v Rotterdamu.

MS jednotlivců ve stolním tenisu v Jokohamě:
Muži, dvouhra - finále:
Wang Chao (1-Čína) - Wang Li-čchin (5-Čína) 4:0 (9, 11, 5, 9).
Ženy, dvouhra - finále:
Čang I-ning (1-Čína) - Kuo Jüe (2-Čína) 4:2 (-10, -3, 2, 7, 7, 9).

Reklama