Hlavní obsah

České volejbalistky postoupily do závěrečné fáze kvalifikace MS

České volejbalistky postoupily do závěrečné fáze kvalifikace mistrovství světa. Ve skupině v bulharském Gabrovu v sobotu svěřenkyně trenérky Táni Krempaské podle očekávání porazily Albánii hladce 3:0 po setech 25:16, 25:12, 25:13 a po třetí výhře si zajistily jedno ze tří postupových míst. Utkání trvalo jen 58 minut.

Článek

V neděli zakončí český výběr turnaj zápasem o první místo s domácími reprezentantkami, které mají rovněž postupovou jistotu, stejně jako Rumunky. Už dnešní vítězství Bulharek nad Rumunskem však rozhodlo o tom, že Češky budou v červenci bojovat o účast na MS 2010 ve skupině v Itálii, kde vedle domácích volejbalistek narazí na Bělorusko a znovu na Bulharsko. Na šampionát do Japonska postoupí z této čtveřice dva celky.

Albánie ještě v Gabrovu nezískala jediný set a šanci neměla ani proti českým volejbalistkám. Těm přitom dál chyběly blokařka Kateřina Bucková a smečařka Monika Kučerová. "A vypadá to, že nebudou hrát asi ani v neděli. Bucková má zraněné lýtko, Kučerová koleno," řekl vedoucí družstva Oldřich Vlasák.

I bez této zkušené dvojice však bylo utkání od samého začátku jasnou záležitostí favorizovaného českého týmu, který si vybudoval bezpečný náskok vždy hned v úvodu každé sady. V útoku se tentokrát nejvíce činila smečařka Helena Havelková, která se celkem postarala o 12 bodů. Univerzálka Aneta Havlíčková přidala na konto českého celku jedenáct a blokařka Ivana Plchotová deset bodů.

"Havelková a Havlíčková přitom už v závěru nehrály, nechali jsme je odpočinout a místo nich nastoupily Jášová a Vlásková. Do třetího setu taky vystřídaly nahrávačky, aby se i Jelínková dostala do zápasového tempa," dodal Vlasák.

Turnaj 2. kola kvalifikace MS volejbalistek v Gabrovu:
Česko - Albánie 3:0 (16, 12, 13)
Rozhodčí: Pobornikov (Bulh.), Lukin (Rus.). Čas: 58 min. Diváci: 130.
Sestava ČR: Adlerová, Havlíčková, Kallistová, Havelková, Mühlsteinová, Plchotová, libero Tomanová - Jášová, Jelínková, Vlásková.
Bulharsko - Rumunsko 3:1 (22, 16, -26, 20)
Tabulka:
1.Česko3309:16
2.Rumunsko3217:35
3.Bulharsko2206:04
4.Moldavsko3030:93
5.Albánie3030:93

Reklama

Související témata: