Hlavní obsah

Basketbalisté Bostonu titul v NBA neobhájí, vyřadilo je Orlando

BOSTON

Basketbalisté Bostonu neobhájí titul v NBA. Úřadující šampioni prohráli v nedělním sedmém duelu druhého kola play off doma 82:101 s Orlandem a sérii ztratili 3:4 na zápasy. Rozhodující sedmý zápas naopak zvládli poražení z loňského souboje o titul Los Angeles Lakers, kteří postoupili do finále Západní konference po výhře 89:70 nad Houstonem.

Článek

Lakers čeká už v úterý první utkání semifinálové série play off s Denverem. Finále východní části mezi Orlandem a Clevelandem začne o den později na palubovce nejlepšího týmu základní části Cavaliers.

Sedmnáctinásobní šampioni z Bostonu ztratili sérii přesto, že v ní vedli 3:2 na zápasy, což se jim stalo poprvé v historii. Větší šanci na postup než v neděli přitom měli ve čtvrtečním šestém duelu na palubovce Orlanda, kde v třetí čtvrtině promarnili desetibodové vedení.

V domácím duelu Celtics neustále dotahovali a až na půlminutový úsek po úvodním koši nevedli. "Prostě nám už nezbylo moc co nabídnout proti tak dobrému soupeři," povzdechl si trenér Bostonu Doc Rivers.

Celtics sice vyhráli 62 zápasů v základní části, v play off však podávali i kvůli zranění hvězdného Kevina Garnetta rozpačité výkony. Už v prvním kole se nečekaně trápili s Chicagem, které zdolali až v sedmém utkání.

V Orlandu teď začínají pomalu přemýšlet o tom, že Boston na trůnu vystřídají, i když jim k titulu chybí ještě osm vítězství. "Když jsem poprvé říkal, že vyhrajeme šampionát, všichni se smáli. Teď ale věřím, že to dokážeme. Máme ten správný tým, máme schopnosti, máme trenéry a jsme hladoví," řekl Dwight Howard, jenž si v neděli připsal 12 bodů a 16 doskoků.

Nejproduktivnějším hráčem zápasu byl jeho spoluhráč Hedo Turkoglu s 25 body a 12 asistencemi. Na straně poražených nastřílel 23 bodů Ray Allen.

Svého soupeře se tak po týdnu dočkal Cleveland, jenž postoupil do finále konference díky jasné výhře 4:0 nad Atlantou. S LeBronem Jamesem a spol. má Orlando v této sezoně pozitivní bilanci, ze tří duelů dva vyhrálo.

V Západní konferenci vzdoroval Houston favorizovaným Lakers až do sedmého duelu, i když postrádal kvůli zranění hvězdné trio Jao Ming, Dikembe Mutombo a Tracy McGrady. Přesto nakonec postoupil kalifornský gigant a potvrdil tak teorii svého trenéra Phila Jacksona, podle nějž je v jeho svěřencích něco z Jekylla a Hydea.

Lakers totiž předváděli v této sérii výkony jako den a noc. Dva dny po vítězství o 40 bodů v pátém duelu prohráli o 15 a museli absolvovat sedmý zápas, v němž se mohlo stát cokoli. "Prostě jsme to trochu zdramatizovali. Tohle je přece Hollywood," řekl s nadsázkou Lamar Odom a kanonýr Kobe Bryant na novinářskou otázku, jaké ponaučení si vzal z právě ukončené série, vypálil: "Že máme dvě tváře."

O šťastný konec pro Los Angeles se postaral Španěl Pau Gasol, jenž dominoval pod oběma koši a k 21 bodům přidal 18 doskoků. "Byl jsem na něj strašně pyšný, hrál jako jeden z nejlepších basketbalistů na světě. Všichni jsme věděli, co dokáže v útoku. Ale i v defenzivě to bylo z jeho strany super utkání," uvedl Bryant, jenž nastřílel 14 bodů.

V sérii s Denverem budou Lakers coby nejlepší tým základní části v Západní konferenci favority. Ze čtyř duelů v sezoně navíc třikrát vyhráli.

2. kolo play off NBA:
Východní konference - 7. zápas:
Boston - Orlando 82:101 (konečný stav série 3:4).
Západní konference - 7. zápas:
LA Lakers - Houston 89:70 (konečný stav série 4:3).
Semifinálové dvojice: Cleveland - Orlando, LA Lakers - Denver.

Reklama