Hlavní obsah

Výhrou ožila postupová šance volejbalistů

LIBEREC

Naděje volejbalistů na postup z libereckého turnaje do závěrečné fáze kvalifikace mistrovství světa 2010 ožila. Národní tým totiž v pátek večer po dvouapůlhodinové bitvě šťastně udolal v Liberci v pěti setech Belgii, když mu při mečbolu soupeře pomohl sporný výrok rozhodčích o autu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hráči českého celku se radují z výhry v druhém setu nad Belgií.

Článek

„Jsem moc rád za vítězství, tým i bez hvězd ukázal velký duch a výsledek uhrál hlavně bojovností,“ těšilo trenéra Zdeňka Haníka, jehož tým si po zaváhání s Ukrajinou nemohl dovolit další porážku, aniž by pohřbil šanci na postup. Starosti mu ale dělal belgický blok a nevycházel ani risk při servisu, takže národní tým neuhrál ani koncovku první sady.

„Dlouho se nám nedařilo realizovat taktické pokyny na síti, kluci ale dřeli v poli a ukázali morální kvality,“ ocenil kouč. Tým držel spolehlivý Popelka, tvrdým servisem se prosazoval Konečný a k radosti více než tisícovky diváků v hledišti čeští volejbalisté dotáhli druhý i třetí set k vítězné tečce, byť pokaždé odvraceli tři setboly.

Ve čtvrtém dějství se rozjel soupeř, Česku ale pomohla častá rotace hráčů a v tie-breaku přes horší úvod zlepšeným příjmem i blokováním zastavil belgický útok a proměnit svůj čtvrtý mečbol. „Měli jsme velkou vůli, byli nahecovaní a na rozdíl od soupeře udrželi koncentraci,“ přiznal David Konečný.

Turnaj 2. kola kvalifikace MS volejbalistů - skupina H v Liberci:
Česko - Belgie 3:2 (-27, 26, 26, -20, 17)
Rozhodčí: Franc (Č. Hora), Huhtaniska (Fin.). Čas: 149 min. Diváci: 2200.
Česko: Boula, Hudeček, Staněk, Konečný, Popelka, Veselý, libero Kryštof - Hýský, Ticháček, Holubec, Štokr.
Belgie: Verhelst, Van Walle, Van Goethem, Hoho, Kruyner, Vandecraen, libero Derkoningen - Claes, Tuerlinckx, Verhees, Verhanneman.
Finsko - Ukrajina 3:0 (23, 22, 20).
Tabulka:
1.Česko3218:65
2.Finsko2206:04
3.Ukrajina3123:84
4.Belgie2115:33
5.Černá Hora2021:62
Při rovnosti bodů určuje konečné pořadí podíl míčů.

Reklama