Hlavní obsah

Volejbalový tým se s oslabením nedokázal vyrovnat

LIPSKO/PRAHA

Byť výrazně oslabeno o tři hráče, přesto mohlo české družstvo na volejbalovém ME vybojovat postup. Na tom trval trenér Pavel Řeřábek při analýze neúspěšného vystoupení reprezentantů, kteří paradoxně nejlepší zápas sehráli hned na počátku turnaje s trojnásobnými mistry světa Italy, ale vítězství slavili pouze nad posledním Slovenskem.

Foto: ČTK/AP

Navrch nad českými volejbalisty měli na ME i Francouzi

Článek

Absence dvou pilířů celé obrany na síti Martina Lébla s Michalem Rakem se ukázala v pěti vystoupeních jako klíčová; mužstvu chyběl tahoun, o kterého by se mohli ostatní opřít, a s oslabením se nevyrovnali. Roli nepsaného vůdce Lébla nikdo nedokázal převzít, na ostatní padla psychická krize a hlavní zbraň z úspěšného vystoupení ve Světové lize, defenziva, byla citelně nabouraná.

"I když bylo výrazně oslabeno, toto družstvo mohlo postup získat," prohlásil Řeřábek po čtvrteční prohře s Francií, přes kterou se před dvěma měsíci dostali čeští volejbalisté do elitní společnosti Světové ligy. "Jinak se člověk chová, když jde všechno, jak má, a tým vítězí, a jinak, když jsou problémy a prohrává se. Je to o přístupu, profesionalitě hráčů a soudržnosti kolektivu. Bohužel ten byl vážně nabourán, a to mohlo nadělat psychické škody i na druhých," přemýšlel.

Nefungovala herní disciplína

Roli tahouna vůbec nezvládl univerzál Jakub Novotný, od něhož volejbalová veřejnost po Madridu hodně čekala, ale ani ostatní. Řeřábka však mrzelo, že ztrátou Lébla s Rakem byl zcela nabourán celý herní systém. "Zapracovali jsme na celkovém pojetí, zlepšili defenzivu, ale ta se nám v Německu rozbourala a budeme muset začínat znovu," litoval.

Výhrady měl i k psychice a zvládnutí taktických pokynů u některých svěřenců. "Měli jsme problémy s herní disciplínou. Řekneme si, na koho podávat, ale nedodržíme to," uvedl příklad. "Lépe musíme také číst situaci i skóre, to nám ještě chybí," připomněl rovněž řadu nevynucených chyb v rozhodujících koncovkách, kterými volejbalisté výrazně dopomohli k výhře a nakonec i k postupu Španělům.

Někteří nováčci příjemně překvapili

Pozitivem pro trenéra mohlo být, že si v konfrontaci s evropskou špičkou statečně počínali debutanti Král, Jan Štokr a také nahrávač Lukáš Ticháček, všichni mladší 22 let. Celkově měli Češi na šampionátu vůbec nejmladší tým s věkovým průměrem 24,8 let. "Družstvo je perspektivní, mladí mohou zapadnout, bohužel jsme to nepodložili aspoň ještě jedním vítězstvím a postupem. Teď si musíme všechno probrat a připravit se na olympijskou kvalifikaci," uzavřel Řeřábek.

Postup na OH v Aténách ještě ztracen není

V Německu propásl český tým první ze šancí pro Atény, ale měl by dostat další. Postupový klíč je velmi složitý, kvalifikačních turnajů několik - listopadový Světový pohár, lednový turnaj pro Evropany v Německu a tři pro celý svět v květnu: ve Španělsku, Portugalsku a Japonsku. Na každý budou nominována družstva, která ještě nebudou mít účast na olympiádě jistou, a právě na květnové kvalifikace se bude postupovat na základě světového žebříčku. V něm byli Češi před ME devátí, kam po neúspěchu klesnou, se teprve uvidí.

Evropský šampionát je pro český tým minulostí, pro osmičku nejlepších teprve o víkendu vyvrcholí. Během dneška se přesunuli všichni do Berlína, o medaile se podělí Srbsko a Černá Hora, Itálie, Rusko a Francie.

Reklama

Související témata: